DNA cere aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Petre Tobă. Ministrul demisionează

Tobă este acuzat că a refuzat declasificarea unor normative a căror încălcare vizează conţinutul constitutiv al infracţiunilor de abuz în serviciu şi deturnare de fonduri. În situaţii absolut similare, ministrul Tobă Petre a procedat complet diferit: a declasificat normativele M.A.I.
Loredana Diacu
01.09.2016

alte articole

Petre Tobă (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
01.09.2016

UPDATE: Petre Tobă, a anunţat joi că a decis să îşi prezinte demisia din funcţia de ministru de Interne, pentru a evita implicarea MAI într-un scandal public în prag de alegeri, relatează Agerpres.

Anterior, premierul Cioloş declarase că, odată pus sub acuzare, Tobă trebuie să-şi dea demisia, altminteri i-o va cere el.

"Indiferent despre cine e vorba din Guvern, cineva care are semnătura mea pentru a fi în Guvern, în aceste condiţii, trebuie să îşi dea demisia sau să îi cer eu demisia", a declarat premierul Cioloş, solicitat de jurnalişti să comenteze punerea sub acuzare a ministrului Petre Tobă pentru favorizarea făptuitorului.

"O să discut cu dânsul, dar e evident că cel mai bine pentru Guvern este ca el să plece. O să aveţi informaţii astăzi din partea Guvernului legat de acest lucru", a adăugat Dacian Cioloş, citat de Hotnews, precizând că este vorba "despre integritate".

***

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a cerut sesizarea preşedintelui Iohannis, pentru a da undă verde urmăririi penale a ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, acuzat de săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului, în dosarul privind faptele de corupţie de la DIPI - fostul Doi şi'un sfert.

Potrivit procurorilor DNA, la data de 1 aprilie 2016, în contextul în care, la Direcţia Naţională Anticorupţie se afla în instrumentare dosarul 20/P/2016, Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente.

Solicitarea procurorilor, formulată în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală şi cele din domeniul informaţiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul Ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reţinută în sarcina funcţionarilor acuzaţi penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative.

Concret, procurorii DNA au constatat că ministrul Afacerilor Interne Tobă Petre a refuzat, în mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare a unor normative a căror încălcare vizează conţinutul constitutiv al infracţiunilor de abuz în serviciu şi deturnare de fonduri, adică într-o situaţie în care este exclusă protecţia informaţiilor clasificate.

Ori, arată procurorii, lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.

Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai D.I.P.I.)

"Relevant este că, în situaţii absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protecţia martorilor şi, respectiv, deturnarea fondurilor operative), ministrul Tobă Petre a procedat complet diferit: a declasificat normativele M.A.I. în dosarul nr. 596/P/2015, dar a refuzat solicitarea procurorilor în dosarul nr. 20/P/2016", arată DNA.

Reamintim că recent procurorii DNA precizează că au dispus efectuarea urmăririi penale pentru suspiciunea săvârşirii mai multor tipuri de infracţiuni între care deturnare de fonduri, abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, delapidare, favorizarea făptuitorului, obstrucţionarea justiţiei, fapte ce ar fi fost comise de angajaţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (D.I.P.I.), între care şi persoane care deţin/au deţinut funcţii de conducere în respectiva instituţie.

Potrivit DNA, în perioada 2014 - 2015, persoane cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (D.I.P.I) au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative ale D.I.P.I. Astfel, banii ce urmau să fie folosiţi pentru acţiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost îndreptaţi către cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituţiei. În acest sens, necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în mod fals.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor