Marian Godină şi-a pus superiorii în cap după ce şi-a luat "rămas bun" de la Tobă

"Pentru că mi-am permis să las un comentariu pe pagina ministerului la postarea domnului Tobă, mi-am pus în cap câţiva colegi de pe la IGPR şi mulţi oameni sus puşi uimiţi că a ajuns un neica nimeni să critice ditamai ministrul", a semnalat celebrul agent de poliţie Marian Godină.
Coperta cărţii poliţistului Marian Godină, “În misiune cu Marian. Eu nu-s pitic, am ghiozdanul mare!”
Coperta cărţii poliţistului Marian Godină, “În misiune cu Marian. Eu nu-s pitic, am ghiozdanul mare!” (romania-insider.com)

Pentru că a îndrăznit să comenteze postarea de pe pagina de Facebook a Ministerului de Interne, prin care Petre Tobă îşi ia "rămas bun" de la colegi, în urma demisiei pe care a fost obligat să şi-o prezinte după ce a fost pus sub acuzare de DNA, celebrul agent de poliţie Marian Godină şi-a atras critici din partea unora dintre colegii sus puşi din Poliţie.

"Ce de lucruri faine aţi făcut!!! Numai reuşite. Dacă vă interesează părerea unui agent, direct din stradă, vă spun eu ce am simţit: nimic! Cred că singurul lucru bun al mandatului l-aţi făcut astăzi. Să trăiţi!", a fost mesajul trimis de Marian Godină către Petre Tobă care a stârnit controverse.

Se pare că acest comentariu nu a fost tocmai apreciat de unii dintre superiorii lui Marian Godină care s-au arătat indignaţi de atitudinea agentului.

"Pentru că mi-am permis să las un comentariu pe pagina ministerului la postarea domnului Tobă, mi-am pus în cap câţiva colegi de pe la IGPR şi mulţi oameni sus puşi care s-au arătat indignaţi că mi-am spus părerea şi uimiţi că a ajuns un neica nimeni să critice ditamai ministrul. Eu consider că "neica nimeni" e omul cel mai potrivit să critice pentru că el e cel asupra căruia se resimte activitatea unui superior", a scris Marian Godină pe contul său de Facebook.

Revenind la comentariul său, Godină a explicat că el, ca simplu agent de pe stradă, din lista cu realizările prezentate acolo, nu am simţit nimic.

"De ce am scris asta aseară şi nu am zis nimic până acum? E simplu: e prima oară când domnul ministru şi-a etalat palmaresul. În altă ordine de idei, cred că mi-am spus părerea destul de clar atunci când s-a luat decizia ca deficitul de personal să fie acoperit prin încadrări directe şi puteţi găsi textul cu titlul "Apelul bocancilor" pe pagină. Aşa că nu prea mi se aplică zicala "după război, mulţi viteji se arată", mai ales că e foarte probabil ca dl Tobă să revină la conducerea IGPR.

Unul dintre colegi a comentat că singurul lucru greşit pe care l-a făcut dl Tobă a fost că nu i-a lăsat pe şefii mei să mă dea afară. Cu alte cuvinte, îi datorez ministrului faptul că încă mai am un serviciu. Într-adevăr am fost invitat de dl Tobă la MAI unde am purtat o discuţie de aproximativ 15 minute în care mi-a dat unele sfaturi şi s-a arătat un om foarte deschis. Ba chiar avea cartea mea pe birou.

Nu ştiu dacă a făcut gestul de a mă invita la domnia sa doar aşa de faţadă sau dacă i-a păsat în vreun fel de mine. Cert e că, deşi sunt încă destul de tânăr, am văzut prea multe la viaţa mea ca să mai cred în Moş Crăciun şi întotdeauna am luat în calcul ca fiind plauzibilă prima variantă. Dacă am fost susţinut şi datorez cuiva ceva, le datorez miilor de oameni care au semnat petiţii şi care m-au susţinut fără a avea vreun interes, nu unui ministru care mă invită la domnia sa, abia în momentul în care există o presiune publică.", a continuat Marian Godină.

Cât despre cei de prin Inspectoratul General al Poliţiei Românie, agentul susţine că i-ar plăcea să îi vadă atât de incisivi şi în alte situaţii în contextul în care, în opinia lui, Poliţia Română este o instituţie care se lasă terfelită fără ca vreun şef să o apere dintr-o poziţie oficială.

"Mi-ar fi plăcut să văd un şef mare din Poliţie ieşind public pentru a condamna vehement gestul acelui deputat care, batjocorind limba română, a jignit mii de poliţişti şi o întreagă instituţie. Dar cine ar fi avut un asemenea curaj, când cel mai simplu e să îţi vezi de treaba ta şi funcţia cu salariul aferent să meargă? Când acea doamnă a fost încătuşată pentru că aşa prevedea legea, de ce nu a ieşit public un şef care să spună ferm că ai lui subalterni au acţionat corect? Simplu! De ce să se complice şi să îşi asume un lucru pentru care şi-ar fi luat şi multe înjurături?

De ce trebuie să dau aproape zilnic de câte unul care citeşte pe net că trebuie să îi arăt ordin de serviciu şi alte zeci de baliverne şi să duc muncă de lămurire cu el? Pentru că, încă o dată, niciun oficial din Poliţie nu îşi asumă să explice clar cetăţenilor ce drepturi şi obligaţii au.

În cazul accidentului cu autor necunoscut, după ce autorul a fost identificat cu sprijinul cetăţenilor de pe Facebook, nu am auzit un mulţumesc din partea instituţiei. Nu trebuia să-mi mulţumească mie, ci cetăţenilor care ne-au acordat tot sprijinul. Nimic. Pagina oficială de Facebook a Poliţiei Române părea din alt film în acele momente. În timp ce sute de poliţişti şi mii de civili din toată ţara distribuiau postarea cu fotografiile acelei maşini, pe pagina Poliţiei erau postate poze cu câini, drăguţe de altfel, dar în totală neconcordanţă cu momentul", a subliniat Marian Godină.

Agentul atrage atenţia că tot Poliţia Română i-a propus cu mult timp în urma să colaboreze cu revista lor, unde să aibă o rubrică. Propunerea a fost tot în acele momente de presiune publică, dar chiar a crezut-o. A realizat mai apoi că fusese doar o găluşcă pe care trebuia să o înghită şi care să-i ţină gura închisă, pentru că nimeni nu a mai pomenit ceva despre acest subiect.

"Mi s-a propus să lucrez în cadrul IGPR, la Direcţia de Relaţii Publice. Nu ştiu câţi dintre cei care mă critică ar fi refuzat un post acolo. Eu am refuzat. Am ales să rămân poliţist rutier, să lucrez pe stradă, în 3 schimburi, iarnă sau vară. Nu mă vait, e alegerea mea şi nu mă ţine nimeni cu forţa, ba chiar ar fi mulţi care s-ar bucura dacă aş pleca. Ştiam că acea ofertă e un fel de "mită" din seria "cel mai repede scapi de un duşman, împrietenindu-te cu el". Nu eu sunt cel care i-am considerat pe ei duşmani, ci invers.

Toţi jurnaliştii care au încercat să dea de mine prin intermediul IGPR mi-au spus că s-au lovit acolo de o atitudine potrivnică. Unui jurnalist de la Praga, de la Europa Liberă, i-a fost închis telefonul în nas, spunându-i-se pe un ton iritat că Poliţia Română nu e interesată de ce face dl Godină. Omul mă întreba uimit de ce au acei oameni atitudinea aia când aud de mine, în loc să mă folosească la maxim în beneficiul instituţiei. N-am ştiut ce să îi răspund.

Că tot mi se spune că am devenit arogant, o să las modestia şi o să spun că în oricare altă ţară, un poliţist care ar fi apărut pe prima pagină din "The Wall Street Journal", şi prezentat acolo într-un mod pozitiv, ar fi primit măcar un telefon de la şeful Poliţiei respectivei ţări. Eu n-am vorbit în viaţa mea cu şeful Poliţiei Române şi nici nu l-am văzut vreodată. Cineva de la IGPR mi-a sugerat, ironic, să mă înscriu în audienţă dacă îmi doresc asta", a punctat Marian Godină.

Pe de altă parte, celebrul poliţist susţine că nu şi-a dorit niciodată să fie recompensat, medaliat, avansat, dar consideră că în locul acestei atitudini reticente, pentru faptul că şi-a asumat întotdeauna toate criticile atunci când a luat apărarea acestei instituţii, ar fi meritat un simplu mulţumesc.

"Dacă mai bănuia careva că sunt de fapt o creaţie a Poliţiei Române menită să-i spele imaginea, sper că acum s-a lămurit. Celor din conducerea IGPR le transmit că generaţiile poliţiştilor veşnic obedienţi, care în afară de a saluta milităreşte şi a spune "Am înţeles, şefu', să trăiţi!" nu aveau curaj să spună altceva, au cam apus", a concluzionat Marian Godină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne