Pesediştii, luaţi peste picior la TV. "Pensionar care lua 1.500 RON acum ia 3.000 şi s-a ridicat şi din căruţ şi merge singur, aţi făcut o minune"

Emisiunea "Bună, România"
Andrei Pricopie
03.09.2024

Senatorul PSD Florian Bodog a fost pus la zid de jurnaliştii Răzvan Zamfir şi Radu Buzăianu, în emisiunea "Bună, România!", după scandalul uriaş declanşat de marea recalculare a pensiilor promovată de social-democraţi.

Florian Bodog (PSD): Nu cred că ar trebui să introducem o campanie de dezinformare privind recalcularea pensiilor. Adică să spui că oamenii vor pierde la pensii sau că vor scădea pensiile, asta este deja dezinformare. Spuneţi-mi o persoană care a pierdut la pensie.

Răzvan Zamfir: Păi oamenii care au primit decizii mai mici. Nu mai sunt indexate, ceea ce înseamnă că atunci când inflaţia e în creştere, ei, potrivit legii, au nevoie de o indexare. Şi de-aia le spuneţi că nu le daţi ţeapă astăzi, dar le daţi o ţeapă mai mică pe parcursul a cinci ani.

Florian Bodog: Corect, deciziile sunt mai mici, însă au primit o comunicare în care s-a comunicat că pensiile aflate în plată rămân în acelaşi cuantum. Nu e vorba de nicio ţeapă. Este vorba de faptul că unele persoane care au aceeaşi contribuţie la fondul de pensii, aceeaşi activitate lucrată în acelaşi domeniu, au pensii mai mari decât cei care în momentul de faţă au beneficiat de creşterea pensiei. Dacă vrem să eliminăm inechităţile, aşa le eliminăm. Dacă creştem la toată lumea în mod egal, atunci inechităţile rămân.

Răzvan Zamfir: Sunt două subiecte. Primul ar fi creşterea. Dumneavoastră vorbiţi de 3,8 milioane de pensionari care primesc mai mulţi bani, dar nu spuneţi concret de ce fel de creştere beneficiază. Toată lumea dă exemplele alea: s-au dublat pensiile, un pensionar care lua 1.500 RON acum primeşte 3.000 RON şi s-a ridicat şi din căruţ şi merge singur, aţi făcut o minune, dar nu vorbiţi că ăştia sunt poate 100, 200, 300 din cei 3.800.000. Daţi-ne pe procente: cu cât creşte, cu ce cuantum creşte, la ce număr din cele 3.800.000 de pensionari, 100.000 primesc ce fel de creştere, 3.000.000 primesc ce fel de creştere.

Că eu ştiu foarte multe cazuri de oameni, dincolo de numeroşii care primesc mai puţin, dar le ziceţi că le daţi aceiaşi bani - ceea ce iarăşi va trebui să fie un subiect distinct - foarte mulţi oameni care spun, bă, dar, a zis 100 de lei, 200 de lei. Păi ce înseamnă 100-200 de lei? ... Înţelegeţi la ce mă refer?

Florian Bodog: Da, eu înţeleg la ce vă referiţi, însă trebuie să vedem şi unde se aplică această creştere de 100-200 de lei. Pentru că la cei care au avut pensii mici şi cei care au fost la limita de subzistenţă, creşterea nu este de 100-200 de lei.

Răzvan Zamfir: Dacă un pensionar are 3.000 de lei ar trebui să primească 100 de lei şi să-şi facă cruce, să pupe mâna doamnei Simona Bucur-Oprescu şi poate şi pe a domnului Budăi? Adică a venit ziua recoltei? E bine de tot. I-a dat 100 de lei, are 3.100 de lei acum.

Florian Bodog: Nu e vorba de a pupa mâna sau de a mulţumi cuiva, ci e vorba de a beneficia de creşterea de pensie în funcţie de numărul de ani lucraţi şi în funcţie de suma cu care a contribuit la fondul de pensie.

Alexandru Nazare (PNL): E vorba despre un singur lucru, că trebuie elaborată legea bine şi ulterior făcută comunicarea ei. Nu făcută comunicarea în timpul elaborării. Pentru că dacă mai ţineţi minte, prin platouri în decembrie, nu demult, anul trecut, mă întâlneam cu colegii ai dvs. care spuneau că or să fie creşteri de 60%, de 70%, de 40%. Oamenii ăia chiar aşteaptă veşti de la noi, coerente, nu procente aruncate. Într-un calcul preliminar, din ce am putut şi eu să aflu, creşterea medie ar fi în jur de 600 şi ceva de lei la cei 3,8 milioane. Nu am certitudinea pe aceste date şi eu încerc să fac rost de ele.

Răzvan Zamfir: Media este irelevantă, înseamnă că unii au avut o dublare de la 1.500 la 3.000 şi alţii poate au primit 100 de lei.

Alexandru Nazare: Corect. Numai că eu nu mă aflu în corul de lăudători ai acestei legi. Eu încă de la momentul când s-a publicat legea şi chiar când s-a votat, eu am vorbit şi de sustenabilitatea ei în raport cu datoria publică, şi de modul cum a fost construită, şi de implicaţiile ei pe termen lung legate de bugetul de stat. Iar acum, şi de construcţia ei, că nu avem un mecanism prevăzut în lege care să dezamorseze şi să rezolve aceste conflicte şi aceste probleme, pe care le au aproape un milion de pensionari, ca să nu îi ducem pe oameni în disperare, să meargă în instanţă, să stea în instanţă 4-5 ani, sau poate chiar mai bine, ca să-şi obţină un drept. Sunt alţii care au stat 4-5 ani, şi nici măcar acum, cu decizia din instanţă câştigată, nu o au calculată.

Radu Buzăianu: Acum, domnule Bodog, dumneavoastră, evaluând situaţia în care ne aflăm, consideraţi că a fost bine făcută această lege, sau dimpotrivă, a fost făcută ca naiba şi înţelegeţi oamenii cu nemulţumiri? Pentru că aici aveţi o altă încurcătură. E un moment foarte apropiat de alegeri. Şi dacă veţi spune: da, domnule, a fost foarte bine făcută, oamenii care au aceste nemulţumiri şi care sunt foarte mulţi, vor zice, domnule, chiar îşi bate joc de noi.

Florian Bodog: Acum, din câte ştiu eu, există o evidenţă a numărului de persoane care au contestat decizia de pensie şi acest număr nu este atât de mare. Dacă există probleme legate de calculul pensiilor şi, doamna ministru, dacă ţin eu bine minte, a explicat acest lucru, că s-ar putea să existe erori în trecerea din formatul scriptic în formatul digital, acestea pot fi rezolvate şi înţeleg că există această posibilitate şi că, mă rog, sunt în curs verificări pentru a rezolva aceste probleme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor