Persoanele generoase au mâinile calde

Percepţia pe care o avem despre ceilalţi într-un anumit moment poate depinde de ceva foarte simplu, ca de exemplu influenţa unei băuturi calde sau reci ţinute în mână, potrivit unui studiu publicat de revista ”Science”.
Mâini care ţin o cafea caldă (Pixabay)
Simona Milea
18.04.2018

Rezultatele experimentelor demonstrează că persoanele care ţin câteva minute în mână o ceaşcă de cafea caldă gândesc instantaneu despre un străin că este o persoană amabilă şi generoasă, în comparaţie cu cei care au în mână o cafea rece. Pe de altă parte, subiecţii care ţineau un obiect cald erau, de asemenea, mai generoşi cu ceilalţi.

Studiul susţine ideea că senzaţia fizică de căldură este legată de "căldura" psihologică şi, de asemenea, sugerează că legătura ar putea fi adânc înrădăcinată în psihicul nostru, probabil din momentul în care noi, pe vremea când eram copii, eram ţinuţi în braţe de mamele noastre.

Lawrence Williams, co-autor al experimentului şi profesor de marketing la Universitatea de Clorado, asigură că această legătură între aspectul fizic şi cel psihologic ar putea avea implicaţii atunci când este vorba de a se adresa consumatorilor. De exemplu, subliniază că cea mai bună manieră de a stabili o relaţie cu un potenţial client într-o zi friguroasă, ar fi să-i ofere o băutură sau un fursec cald.

Ca şi cum acest lucru nu ar fi de ajuns, Lawrence Williams şi psihologul John Bargh au descoperit că temperatura mâinilor poate influenţa comportamentul nostru.

Într-un al doilea studiu, cercetătorii au furnizat bandaje terapeutice reci şi calde la o serie de subiecţi, astfel încât să le poată ţine în mâini şi să evalueze rezultatul. Ca recompensă pentru participarea la studiu, ei au putut alege între un cadou pentru un prieten sau unul pentru ei înşişi. Rezultatele au arătat că cei ce au avut bandaje fierbinţi au ales un cadou pentru ceilalţi.

„Căldura fizică ne face să-i vedem pe alţii ca fiind oameni calzi, dar ne face şi mai generoşi”, a explicat Bargh.

Influenţa temperaturii asupra comportamentului nostru are o bază neuroştiinţifică. Studii recente de neuroimagistică, susţine Bargh, arată că atât senzaţia de frig, cât şi cea de căldură, precum şi tulburările de personalitate care ne împiedică să cooperăm şi să avem incredere, activează aceeaşi zonă a creierului: cortexul insular.

Cercetările asupra comportamentului uman şi impactul asupra celorlalte persoane continuă, fiind o plajă foarte mare ce cuprinde emoţii şi sentimente care intră în joc în funcţie de caracteristicile specifice ale fiecărei persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor