Cele mai bune alimente pentru memorie

Cele mai bune alimente pentru memorie (Facebook)
A. D.
18.02.2015

Un creier care funcţionează bine înseamnă o memorie eficientă, o capacitate de concentrare mai bună, conexiuni neuronale rapide şi o reînnoire celulară permanentă. Consumul de alimente sănătoase poate să îmbunătăţească semnificativ memoria, puterea de concentrare şi starea de spirit pe termen lung, confirmă oamenii de ştiinţă. De aceea, este recomandabil să se aleagă cele mai bune alimente care sunt benefice pentru memorie.

Ingredientele din mâncarea pe care o consumăm pătrund în fluxul sanguin, ajungând la creier. Aşadar, în mod inevitabil, mâncarea pe care o alegem ne influenţează capacitatea de a gândi, de a lucra sau de a ne concentra. În aceste condiţii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii indică faptul că alegerea alimentelor potrivite pentru memorie ne-ar putea ajuta să ne îmbunătăţim capacităţile cognitive cu 20%.

„Alimentele sunt ca nişte compuşi farmaceutici care afectează creierul. Dieta, exerciţiile şi somnul au potenţialul de a altera sănătatea creierului şi funcţiile mentale. Acest lucru oferă posibilitatea de a îmbunătăţi capacităţile cognitive, protejând totodată creierul de îmbătrânire, prin alegerea dietei potrivite”, a declarat Fernando Gomez-Pinilla, profesor la U.C.L.A.

Vă prezentăm cele mai bune alimente care sunt benefice pentru memorie:

1. Nucile şi seminţele fac parte din categoria celor mai bune alimente pentru memorie

Nucile şi seminţele sunt surse excelente de vitamina E, iar o cantitate mai mare a acestei vitamine corespunde cu un declin cognitiv mai mic odată cu înaintarea în vârstă.

Adăugaţi circa 30 de grame pe zi de nuci, alune de pădure, nuci braziliene, fistic, caju, alune, seminţe de floarea soarelui, seminţe de susan, seminţe de in şi unt din grăsimi nehidrogenate (unt de arahide, unt de migdale sau tahini), pentru a vă îmbunătăţi considerabil memoria. Consumaţi-le, de preferat, în stare crudă şi nesărată, pentru a beneficia de toate proprietăţile lor.

2. Peştele gras se află şi el printre cele mai bune alimente care ajută memoria

Carnea de peste bogată în grăsimi esenţiale omega-3, precum cea de somon, sardine, hering şi macrou, previne eficient instalarea demenţei. Într-un studiu efectuat de cercetătorii Universităţii de Medicină Rush din Chicago, pe un eşantion de 3000 de participanţi de ambele sexe, s-a observat că subiecţii cu o dietă axată pe un nivel crescut de acizi graşi omega-3 au prezentat un risc mai scăzut de a dezvolta afecţiuni ale funcţiei cognitive.

Puteţi beneficia de efectele pozitive ale acestui aliment, consumând carne de peşte de 3 ori pe săptămână sau folosind suplimente alimentare cu ulei de peşte

2. Fructele sunt, de asemenea, dintre cele mai bune alimente pentru memorie:

Fructele de avocado

Datorită grăsimilor mononesaturate conţinute, extrem de sănătoase pentru sistemul cardio-vascular. O circulaţie sanguină bună facilitează transportul oxigenului către celulele cerebrale.

Tot acizii graşi esenţiali conţinuţi de fructele de avocado reduc tensiunea arterială, hipertensiunea fiind un factor de declin al funcţiilor cognitive. Din pricina conţinutului mare de calorii, medicii recomandă consumul a maximum o jumătate de avocado pe zi.

Fructele de pădure

Fructele de pădure au cel mai mare conţinut de antioxidanţi, în special antocianine şi flavonoli, cu rol protector la nivelul celulelor creierului. O serie de studii de specialitate au descoperit că o dietă bogată în flavonoizi (un tip de antioxidanţi) poate să încetinească pierderea memoriei la oameni.

Afinele sunt asociate de cercetătorii britanici cu îmbunătăţirea memoriei spaţiale şi a capacităţii de învăţare. În plus, experimentele efectuate arată că afinele protejează creierul de procesul oxidării celulelor pe fond de stres şi pot controla simptomele bolilor care survin la vârste înainte, precum sindromul Alzheimer sau demenţa. Medicii recomandă consumul de fructe de pădure în fiecare zi, în orice formă, proaspătă, congelată sau uscată.

Bananele

O singură banană conţine cantitatea zilnică de glucoză necesară pentru creier.

3. Legumele fac parte şi ele dintre cele mai bune alimente recomandate pentru îmbunătăţirea memoriei

Legumele cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi, precum spanacul, varza kale, frunzele de muştar sau frunzele de nap, sunt alte alimente cu efect pozitiv asupra memoriei. Acestea furnizează o sursă bogată de acid folic, substanţă care reglează nivelul de homocisteină în organism (un aminoacid asociat cu bolile cardiace).

Legumele crucifere

Legumele crucifere, precum varza, conopida sau broccoli, s-au dovedit benefice în ceea ce priveşte conservarea memoriei la vârste înaintate. Un studiu dedicat acestor alimente a demonstrat că persoanele cu o dietă bogată în legume crucifere obţine rezultate mai bune la testele de memorie, comparativ cu cele care le evită.

Morcovii cruzi

Morcovii, după spusele specialiştilor, ne asigură un nivel echilibrat de zahăr în sânge, suficient cât să asigure funcţionarea optimă a creierului.

4. Cele mai bune alimente pentru memorie: Cerealele integrale

Cerealele integrale, precum ovăzul, pâinea integrală sau orezul brun, influenţează pozitiv şi funcţiile creierului. Ele protejează organismul de afecţiunile cardiace, deci îmbunătăţesc circulaţia sângelui, necesară tuturor organelor corpului, inclusiv creierului. Chiar şi germenii de grâu sunt utili într-un regim prolific memoriei, datorită conţinutului generos de fibre, vitamina E şi acizi graşi omega-3.

5. Printre cele mai bune alimente pentru memorie este şi peştele gras

Carnea de peste bogată în grăsimi esenţiale omega-3, precum cea de somon, sardine, hering şi macrou, previne eficient instalarea demenţei. Într-un studiu efectuat de cercetătorii Universităţii de Medicină Rush din Chicago, pe un eşantion de 3000 de participanţi de ambele sexe, s-a observat că subiecţii cu o dietă axată pe un nivel crescut de acizi graşi omega-3, au prezentat un risc mai scăzut de a dezvolta afecţiuni ale funcţiei cognitive.

Puteţi beneficia de efectele pozitive ale acestui aliment, consumând carne de peste de 3 ori pe săptămână sau folosind suplimente alimentare cu ulei de peste.

10. Cafeaua şi ciocolata neagră fac parte, de asemenea, dintre cele mai bune alimente pentru memorie

Dacă apreciaţi gustul cafelei, oamenii de ştiinţă vă recomandă să o consumaţi în fiecare zi. Cofeina este un excitant excelent pentru memorie şi concentrare, chiar dacă efectele sale sunt temporare.

Un studiu australian efectuat pe un eşantion de 7000 de persoane a descoperit că subiecţii care au depăşit vârsta de 65 de ani prezintă un randament cognitiv mai bun, comparativ cu cei care nu beau cafea de regulă.

Cât despre ciocolată, proprietăţile antioxidante puternice ale ciocolatei negre includ acest desert sănătos în lista alimentelor care îmbunătăţesc memoria. Motivul este acela că ciocolata neagră conţine stimulenţi naturali importanţi, aşa cum este cafeina, substanţă ce creşte puterea de concentrare. Antioxidanţii furnizaţi de boabele de cacao acţionează ca un scut pentru celulele creierului, împotriva acţiunii radicalilor liberi.

În afară de vârstă, stres, calitatea şi cantitatea somnului, alimentele care îmbunătăţesc memoria joacă un rol-cheie în funcţionalitatea ei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor