PDL şi PP-DD au depus moţiune simplă pe Codul insolvenţei

Grupurile parlamentare ale PDL şi PP-DD de la Camera Deputaţilor au depus marţi în plen moţiunea simplă intitulată „Opriţi instituţionalizarea inchiziţiei audiovizualului şi manipularea democraţiei”, aceasta urmând să fie dezbătută luni.
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
15.10.2013

Grupurile parlamentare ale PDL şi PP-DD din Camera Deputaţilor au depus marţi în plen moţiunea simplă intitulată „Opriţi instituţionalizarea inchiziţiei audiovizualului şi manipularea democraţiei”, aceasta urmând să fie dezbătută luni.

„Vreau să informez plenul că astăzi (n.r.- marţi) un număr de deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare PP-DD şi PDL înţeleg să formuleze, în temeiul Regulamentului Camerei Deputaţilor, moţiunea simplă intitulată - Opriţi instituţionalizarea inchiziţiei audiovizualului şi manipularea democraţiei”, a informat Daniel Fenechiu, liderul grupului PP-DD.

Deputaţii care au demarat această iniţiativă vor ca un ministru care a avizat noul Cod al insolvenţei să le dea explicaţii privind acest subiect.

„Moţiunea simplă nu a fost îndreptată asupra unui minister anume, pentru simplul fapt că în momentul în care discuţi de o ordonanţă de urgenţă este greu să-i găseşti iniţiatorul. Acolo sunt două sau trei ministere importante, Ministerul Justiţiei, care a redactat-o şi a dat aviz, este un minister din zona economică, plus Ministerul Culturii. Noi am adresat-o la global, am ridicat în discuţie problema, urmează ca primul-ministru să desemneze un ministru care să vină la dezbaterea moţiunii. Este o moţiune pe care noi am propus-o şi am elaborat-o în colaborare cu PDL. Condiţiile de depunere sunt îndeplinite, avem 24 de semnături de la noi, 26 sau 27 de la PDL”, a explicat Daniel Fenechiu, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Parlamentului.

La 8 octombrie, PDL a transmis Avocatului Poporului solicitarea de ridicare a excepţiei de neconstituţionalitate cu privire la articolul 81 din OUG privind insolvenţa. Democrat-liberali au afirmat că prin această prevedere se încalcă mai multe articole din Constituţie. Democrat-liberalii notează în acest sens articolul 1 alineat (4), potrivit căruia "statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor", articolul 16 alineat (1), conform căruia "cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări", şi articolul 31, alineat (1), care prevede că "dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit".

Avocatul Poporului a contestat la 9 octombrie, la Curtea Constituţională, Ordonanţa de urgenţă privind insolvenţa, precizând că unele dispoziţii legale din actul normativ nu sunt conforme cu art. 1 alin. 5 şi art. 15 alin. 2 din Constituţie.

"Argumentele invocate au vizat conformitatea dispoziţiilor legale criticate faţă de art. 1 alin. (5) şi art. 15 alin. (2) din Constituţie, privind obligativitatea respectării Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, cât şi a neretroactivităţii legii", se afirmă în comunicatul de presă al Avocatului Poporului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor