Noi decizii în dosarul 10 August. Ce stratageme au încercat jandarmii?
La Tribunalul Militar Bucureşti a avut loc, vineri, un nou termen în dosarul 10 August. În cadrul acestui termen, avocaţii foştilor şi actualilor şefi ai Jandarmeriei judecaţi pentru gazarea şi agresarea celor peste 100.000 de români aflaţi în Piaţa Victoriei la mitingul diasporei din 10 august 2018 au formulat mai multe cereri de natură să ducă la prelungirea procesului.
Or, reamintim, faptele din acest dosar se prescriu în 2026.
Mai exact, avocaţii jandarmilor au cerut renunţarea la avocaţii din oficiu. Or, în perioada când dosarul a fost în cameră preliminară, şefii jandarmilor puşi sub acuzare au reuşit să obţină amânări cu ajutorul avocaţilor. Mai exact, ei cereau amânări pe motiv că avocatul nu s-a prezentat sau că avocatul şi-a dat demisia în ultimul moment şi au rămas fără apărare etc. În consecinţă, pentru a li se tăia această posibilitate, jandarmilor li s-au pus avocaţi din oficiu.
Avocatul unora dintre protestatarii gazaţi şi/sau bătuţi de jandarmi, Toni Decean, s-a opus acestei cereri, la fel şi Ion Crăciuneanu, protestatarul care a contestat în instanţă - cu ajutorul comunităţii Declic - clasarea dosarului de către DIICOT şi au obţinut redeschiderea lui. Ei au punctat că dacă cererea ar fi acceptată, acest lucru ar putea duce la noi tergiversări.
Judecătorul Nicolae George Octavian a respins această cerere de încetare a mandatelor avocaţilor din oficiu. Ce este interesant este faptul că procurorul a fost de acord cu cererea avocaţilor inculpaţilor.
Totodată, avocaţii jandarmilor au cerut readministrarea întregului probatoriu, ceea ce ar putea însemna audierea a sute de martori şi eventual vizionarea unei cantităţi uriaşe de înregistrări video, ceea ce ar putea dura foarte mult. Or, termenul de prescripţie e aproape. Judecătorul nu s-a pronunţat pe această cerere, el urmând să ia o decizie pe 31 ianuarie. Până pe 30 ianuarie părţile pot depune concluzii scrise.
De asemenea, unii dintre avocaţii jandarmilor au cerut eliminarea înregistrărilor video neoficiale, cu alte cuvinte a celor făcute de persoane fizice, contestând fiabilitatea lor. Unul dintre protestatari a obiectat, el arătând că a filmat cu telefonul mobil cum a fost lovit nejustificat de un jandarm, a declarat că a depus înregistrarea video şi a arătat că ar fi injustă eliminarea ei.
De asemenea, jandarmii au mai cerut să se facă o adresă la Direcţia Generală a Jandarmeriei Bucureşti prin care să se ceară numele tuturor jandarmilor care erau în dispozitiv în zona unde au fost bătuţi crunt cetăţenii israelieni aflaţi într-un taxi. Ei au încercat să acrediteze ideea că jandarmii care au asistat la scenă ar putea veni cu informaţii noi care eventual să arate cum că contextul justifica agresivitatea jandarmilor.
Judecătorul a decis prorogarea unei decizii pe subiectul administrării unor probe noi până ce vor fi analizate probele administrate.
Avocaţii inculpaţilor au încercat să acrediteze şi ideea că unul dintre protestatarii bătuţi de jandarmi cu tonfele - Tocană Costel - ar fi fost lovit de fapt de un obiect aruncat dinspre protestatari, un obiect "triunghiular" şi au cerut administrarea fotografiei cu obiectul triunghiular.
A intervenit protestatarul Ion Crăciuneanu, care a reamintit că există martori care au văzut cum jandarmii l-au bătut minute în şir pe Tocană Costel: "Nu este vorba de un obiect în formă de triunghi, stea sau ce o fi, l-au bătut cu tonfele."
În sală a luat cuvântul şi o protestatară care a reproşat faptul că pe banca acuzaţilor nu se află Carmen Dan, Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă - ea subliniind faptul că jandarmii au fost doar executanţi - şi a anunţat că va cere daune de 1 milion de euro, nu jandarmilor, ci celor trei foşti oficiali ai statului român.
La finele şedinţei, judecătorul a decis un calendar al şedinţelor de judecată care pare a arăta intenţia de a judeca cu celeritate dosarul. Termenele sunt:
10 februarie 10:30
12 februarie ora 14:00
21 februarie 10:30
24 februarie 10:30
28 februarie 10:30
Vă invităm să urmăriţi şi un material video cu declaraţiile lui Toni Decean, avocat al comunităţii declic, care reprezintă mai mulţi protestatari în acest proces.