Războiul lui Ponta cu Democraţia ajuns la apogeu

După cutremurul din justiţie vine şi cutremurul din mass-media. Televiziunile primesc o lege cu dedicaţie specială de la premier. În dorinţa de a "strânge taxe la buget", Executivul a adăugat la Codul Insolvenţei, aprobat joi în şedinţa de guvern, un articol prin care oricărei televiziuni sau post de radio aflat în dificultate i se va ridica licenţa de emisie în mod automat.
Seful spionajului canadian, a dezvaluit intr-un interviu televizat ca cetateni canadieni de diferite etnii ar putea fi sub influenta unui regim strain si a pus accentul pe China ca tara cea mai agresiva in recrutarea pionilor politici, incepand cu nivelul universitar (PETER PARKS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
04.10.2013

După cutremurul din justiţie vine şi cutremurul din mass-media. Televiziunile primesc o lege cu dedicaţie specială de la premier. În dorinţa de a "strânge taxe la buget", Executivul a adăugat la Codul Insolvenţei, aprobat joi în şedinţa de guvern, un articol prin care oricărei televiziuni sau post de radio aflat în dificultate i se va ridica licenţa de emisie în mod automat. Actul normativ nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial.

După ce Papici, incomodul procuror DNA care a instrumentat fraudele vice premierului Liviu Dragnea, a fost revocat din funcţie, vine rândul televiziunilor. Cum poţi să îl numeşti pe prim ministrul ţării "mincinos", "plagiator" şi să rămâi nepedepsit?

Zeci de televiziuni sunt în insolvenţă şi, printre ele, cea mai mare, Realitatea Tv, Televiziunea lui Cosmin Guşă, nu cel mai bun prieten al premierului plagiator.

"Da, îmi doresc să îmi plătiţi taxele" le-a declarat Ponta jurnaliştilor TV ieri. Dar cum vor mai plăti televiziunile taxe dacă guvernul le ridică licenţa şi se închid? Cum vor mai produce bani, dacă nu vând abonamente, reclame, dacă jurnaliştii nu muncesc? Şi de când într-un stat de drept legea este pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă.

Nu ar trebui aceeaşi unitate de măsură pentru toţi? De ce acest articol este făcut special pentru radio/tv? De ce noul articol se referă doar la televiziuni şi radio, şi nu, de exemplu şi transportatorilor, taximetriştilor etc. care şi ei funcţionează pe baza de licenţă şi totuşi, legea nu le retrage licenţa, dacă sunt declarati insolvenţi?

Cum să ridici licenţa automat!, fără să îi dai televiziuni timp să se reorganizeze, să îşi plătească datoriile şi să reintre în normal? Până şi gigantul Metro a fost declarat acum câţiva ani insolvent şi continua să vândă şi acum, bine mersi, dând de muncă şi salarii multor mii de angajaţi. Orice furnizor al unei televiziuni în dificultate, dacă nu-şi plăteşte facturile la timp, poate cere insolvenţa unei companii. Cine garantează că respectivii creditori n-au fost năimiţi sau şantajaţi politic pentru a cere închiderea respectivei televiziuni în loc să aştepte redresarea ei?

Ce se întâmpla cu sutele de angajaţi ai televiziunilor aflate în insolvenţă, dacă televiziunile sunt închise? Îi îngropi în şomaj?

Va răspunde cineva la toate aceste întrebări? Cu siguranţă nu premierul român. Domnia sa nu este... specialist.

Întrebat dacă noul cod al insolvenţei se aplică retroactiv, Victor Ponta a răspuns joi seară: "Sincer nu sunt un practician în insolvenţă. Dacă mă întrebaţi ca jurist, regulile de procedură se aplică imediat. Dispoziţiile de fond se aplică pentru situaţiile viitoare. Vă vorbesc despre regulile de la procedura penală, nu ştiu cum e la insolvenţă. Regulile de procedură sunt de aplicabilitate imediată".

Ce cred chiar unii PSD-işti despre măsură

Mircea Diaconu: Este o formă de terorism legislativ

"Ca să poţi lua taxele, trebuie să-i laşi în viaţă. Impactul de imagine este imens, nu înţeleg acest gest disperat. Faptul că domnul Muraru nu vă poate răspunde, înseamnă ceva. Efectul este cumplit. Cred că e o greşeală de traseu, o mână rău-intenţionată. Este o formă de terorism legislativ, este ca şi cum ai pune o bombă", a declarat Mircea Diaconu, la Realitatea TV.

Într-o ţară în care presa tace, se poate întâmpla absolut orice

Să dai jos procurorii. Şi să scapi "obraz curat."

Să avizezi exploatări miniere cu cianuri şi distrugerea a patru munţi. Şi să scapi nepedepsit.

Să periclitezi intrarea româniei în Schengen nerespectând promisiunea făcută Franţei că vei rezolva problema rromilor "exportaţi" pe teritoriul ei şi plagiind chiar lucrările unui apropiat de-al lui Francois Hollande, fără să-ţi fie ruşine că se află şi că faci o naţie întreagă (naţia română) de râs. Şi să scapi, din nou, nepedepsit.

Să avizezi gazele de şist. Să girezi corupţia baronilor locali ai PSD. Să fraudezi referendumuri. Să vinzi pe pioneze CFR. Să modifici Constituţia discreţionar. Să pui taxe fără precedent. Să oploşeşti corupţii din guvern, pe alde Năstase, Fenechiu, Vosganian, Videanu, Ritzi şi lista poate continua.

Şi toate acestea se pot face mult mai bine dacă este linişte în ţară şi nu mai ai în jur televiziuni incomode, care să expună corupţia, minciuna şi incompetenţa ta de premier, care batjocoreşte 22 de milioane de români.

În iunie 2013, când grecii au ajuns la fundul răbdării şi al sacului cu bani primul lucru pe care l-a făcut guvernul a fost să anunţe închiderea postului naţional de televiziune. Uniunea Europeană de Radioteleviziune (UER) a reacţionat prompt, cerând guvernului grec să anuleze decizia de închidere a posturile publice de radioteleviziune ERT. Într-o ţară în care presa tace, se poate întâmpla absolut orice!

În Rusia, după ce Navalny a expus corupţia guvernanţilor, a fost aruncat în închisoare pentru a fi intimidat. Iar Putin pregăteşte cu legi noi care să permită închiderea blogurilor dacă vorbesc de rău despre guvern. Şi monitorizarea cetăţenilor de rând. Putin a angajat bloggeri să îşi contracareze criticile care se aduc guvernului pe internet.

În China, internetul se cenzurează şi este monitorizat. Cei care au curajul să dea search-uri după "masacrul de la Tiananmen", "persecuţia Falun Gong" şi altele subiecte incomode pentru guvern nu vor găsi nimic pe monitoare. Dar vor găsi la uşă miliţieni. Maşini cu tehnologie ultra performantă umblă pe străzi pentru a îi spiona pe cetăţeni.

În România, amicul lui VV Ponta, Sebastian Ghiţă a încercat şi el (cu siguranţă din proprie iniţiativă şi simţ civic) figura cu monitorizarea internetului şi se pare că este pe cale de reuşi. Dar Ponta are planuri chiar mai ambiţionase decât Putin, el dă atac direct la televiziuni.

Cum rămâne cu principiul separaţiei puterilor în stat? Ieri justiţia, astăzi presa? Mâine ce?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor