Patruşev, omul care susură în urechea lui Putin: UE nu mai are dreptul să reprezinte România / Moldova şi Ucraina ar putea înceta să mai existe

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului rus de Securitate. (Getty Images)
Redacţia
15.01.2025

Conslierul prezidenţial Nikolai Patruşev, fost Secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat într-un interviu recent publicat de Komsomolskaia Pravda, că UE, mai precis conducerea Uniunii Europene, şi-ar fi pierdut dreptul de a vorbi în numele României şi a altor ţări membre ale blocului european.

El susţine că aceste ţări membre UE ar fi interesate de relaţii "echilibrate" cu Rusia.

"Conducerea UE, de exemplu, a pierdut de mult dreptul de a vorbi în numele multora dintre membrii săi, precum Ungaria, Slovacia, Austria, România şi alte câteva ţări europene interesate de stabilitatea în Europa şi de adoptarea unei poziţii echilibrate faţă de Rusia", a afirmat Patruşev.

Întrebat ce părere are despre relaţiile Rusiei cu ţările baltice şi Moldova, oficialul rus acuză că autorităţile din aceste state continuă să se afunde într-o criză profundă prin acţiuni necugetate şi, în acelaşi timp, se încăpăţânează să alimenteze retorica rusofobă.

"Dacă vorbim despre aspectul internaţional, atunci discriminarea împotriva populaţiei ruse într-o serie de ţări şi, bineînţeles, în ţările baltice şi Moldova, trebuie să înceteze. [...] Deosebit de relevantă este criza energetică, a cărei vină o poartă sută la sută autorităţile moldoveneşti, care execută obedient ordinele de la Bruxelles privind reducerea dependenţei de gazul rusesc.

Prin urmare, Chişinăul nu ar trebui să se amăgească pe sine sau pe poporul său. Autorităţile moldoveneşti nu ar trebui să caute duşmani în interiorul ţării sau în Transnistria, ci să-şi recunoască greşelile şi să înceapă să remedieze situaţia", susţine Patruşev.

Mai mult, oficialul nu se sfieşte să ameninţe mai mult sau mai puţin voalat Republica Moldova despre care afirmă că "va înceta să mai existe".

"Nu excludem ca politica agresivă antirusească a Chişinăului să ducă la faptul că Moldova fie va deveni parte a unui alt stat, fie va înceta să mai existe. În această situaţie, avem exemplul Ucrainei, unde neo-nazismul şi rusofobia au dus ţara la colaps, şi asta cu mult înainte de operaţiunea militară specială", afirmă conslierul lui Putin.

Patruşev susţine că reprezentanţii noii administraţii americane, în special consilierii numiţi de Trump, "recunosc în unele dintre discursurile lor că Rusia nu va ceda sub nicio formă Ucrainei sau altcuiva teritoriile care au devenit deja parte a Federaţiei Ruse".

Oficialul rus susţine că "acest lucru nici măcar nu se discută" şi declară că "teritoriile care au fost odată conduse de Kiev au devenit parte a Rusiei pe baza exprimării voinţei cetăţenilor, în conformitate cu dreptul internaţional, legile Federaţiei Ruse şi legislaţia acestor regiuni".

"De asemenea, este important ca lumea să recunoască includerea în Federaţia Rusă a regiunilor DPR (Republica Populară Doneţk) şi LPR (Republica Populară Lugansk), Zaporojie şi Herson, a Republicii Crimeea şi a Sevastopolului, care sunt parte integrantă a ţării noastre în conformitate cu Constituţia".

"Este deosebit de îngrijorător faptul că aplicarea violentă a ideologiei neo-naziste şi rusofobia galopantă distrug oraşe altădată prospere din Ucraina, inclusiv Harkiv, Odessa, Nikolaev şi Dnepropetrovsk", a afirmat Patruşev, urmând laitmotivul "denazificării" Ucrainei atât de des folosit de Vladimir Putin de la lansarea invaziei în ţara vecină.

Patruşev susţine că negocierile privind Ucraina ar trebui să se desfăşoare între Rusia şi Statele Unite, fără participarea altor ţări occidentale şi lansează o afirmaţie de-a dreptul şocantă: "Este posibil ca în anul următor Ucraina să înceteze cu totul să mai existe".

Ce spune despre SUA

În contextul noii administraţii prezidenţiale americane care va prelua puterea la 20 ianuarie odată cu învestirea preşedintelui ales Donald Trump, Nikolai Patruşev susţine că Ucraina nu va mai fi printre priorităţile liderului american pentru că "el este mai preocupat de China".

"În plus, [...] el şi-a conturat deja interesele cu privire la Groenlanda, Canalul Panama, Mexic, Canada. Redesenarea hărţii lumii în funcţie de interesele sale şi interferenţa în afacerile ţărilor de pe diferite continente este o tradiţie americană.

În acelaşi timp, discuţiile despre trimiterea de către Trump a forţelor armate pentru a cuceri noi state pentru SUA cu greu pot fi numite justificate. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că în toate aceste domenii noua administraţie îşi va promova foarte agresiv propriile interese.

În ceea ce priveşte relaţiile SUA cu China, cred că neînţelegerile dintre cele două state se vor agrava, iar americanii le vor umfla, inclusiv artificial. Pentru noi, China a fost şi rămâne un partener extrem de important, cu care avem relaţii de cooperare strategică deosebit de privilegiate. Aceste relaţii nu sunt supuse situaţiei, ele rămân indiferent de cine ocupă Biroul Oval", a mai declarat oficialul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor