Premieră istorică în Coreea de Sud: Preşedintele în funcţie a fost arestat

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol (X - screenshot / Fox News)
Redacţia
15.01.2025

Preşedintele Yoon Suk Yeol a fost arestat miercuri de autorităţile sud-coreene fiind acuzat de insurecţie, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, liderul contestat a declarat că a fost de acord să se supună a ceea ce el a numit o anchetă ilegală pentru a evita „vărsarea de sânge”.

Arestarea sa, prima din istorie pentru un preşedinte sud-coreean în funcţie, este cea mai recentă evoluţie care dă peste cap una dintre cele mai vibrante democraţii din Asia, chiar dacă ţara are o istorie de urmărire penală şi încarcerare a foştilor lideri.

De când legislatorii au votat pentru demiterea sa după declaraţia de scurtă durată a legii marţiale din 3 decembrie, Yoon s-a refugiat la reşedinţa sa, păzită de o mică armată de agenţi de securitate personală care au blocat o încercare anterioară de arestare.

Yoon a declarat că s-a supus interogatoriului pentru a evita orice violenţă după ce peste 3.000 de ofiţeri de poliţie au mărşăluit la reşedinţa sa pentru a-l aresta de la primele ore ale zilei de miercuri.

„Am decis să răspund investigaţiei CIO - în ciuda faptului că este o investigaţie ilegală - pentru a evita vărsarea de sânge”, a afirmat Yoon într-o declaraţie, referindu-se la Oficiul de Investigare a Corupţiei pentru Înalţi Funcţionari (CIO) care conduce ancheta penală.

Coloana de maşini a lui Yoon a fost văzută ulterior părăsind reşedinţa sa dintr-o zonă de lux cunoscută drept Beverly Hills-ul din Seul. Aceasta a ajuns la biroul anchetatorilor, dar a fost rapid înconjurată de securitate şi mutată în spatele clădirii, unde Yoon s-a strecurat înăuntru, evitând presa care aştepta.

Autorităţile au acum 48 de ore la dispoziţie pentru a-l interoga pe Yoon, după care trebuie să solicite un mandat de arestare pentru o perioadă de până la 20 de zile sau să îl elibereze.

Avocaţii lui Yoon au declarat că mandatul de arestare este ilegal deoarece a fost emis de o instanţă din jurisdicţia greşită, iar echipa înfiinţată pentru a-l investiga nu avea mandat legal în acest sens. Un mandat de percheziţie la reşedinţa lui Yoon se referă la Yoon ca „lider al insurecţiei”.

Declararea legii marţiale de către Yoon a şocat sud-coreenii, a zdruncinat a patra cea mai mare economie din Asia şi a marcat o perioadă fără precedent de tulburări politice în statul sud-coreean, unul dintre principalii parteneri de securitate ai Washingtonului în regiune. La scurt timp după aceea, la 14 decembrie, parlamentarii au votat pentru punerea sub acuzare şi demiterea sa din funcţie.

Separat de ancheta penală, Curtea Constituţională deliberează dacă să confirme destituirea sa de către parlament şi să îl înlăture definitiv din funcţie sau să îi restabilească puterile prezidenţiale.

Statele Unite îşi menţin angajamentul de a colabora cu guvernul de la Seul şi apreciază toate eforturile acestuia şi ale cetăţenilor „de a acţiona în conformitate cu Constituţia”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.

Principalul purtător de cuvânt al guvernului Japoniei vecine, Yoshimasa Hayashi, a declarat în cadrul unui briefing de presă zilnic că Tokyo urmăreşte evoluţiile din Coreea de Sud „cu un interes deosebit şi serios”.

Susţinătorii lui Yoon

Cea mai recentă încercare de arestare, care a început înainte de răsăritul soarelui, a captivat naţiunea, sute de mii de oameni fiind conectaţi la transmisiunile în direct care arătau autobuze pline cu poliţişti sosind în apropierea reşedinţei prezidenţiale, trecând pe lângă susţinătorii lui Yoon şi îndreptându-se apoi spre porţile complexului, purtând scări şi cleşti de tăiat sârmă.

În timp ce televiziunile locale de ştiri relatau că reţinerea lui Yoon era iminentă, au izbucnit câteva încăierări minore între protestatarii pro-Yoon şi poliţie în apropierea reşedinţei, potrivit unui martor Reuters prezent la faţa locului.

Mulţimile de protestatari s-au adunat la temperaturi sub zero grade, unii înveliţi în pături, iar alţii fluturând steaguri cu sloganul „Opriţi furtul”, referindu-se la afirmaţiile lui Yoon privind fraudarea alegerilor - unul dintre motivele invocate de acesta pentru a-şi justifica scurta declaraţie de lege marţială.

Unii dintre susţinătorii lui Yoon au făcut o paralelă între situaţia sa dificilă şi cea a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, care, de asemenea, a susţinut că frauda electorală a contribuit la înfrângerea sa în alegerile din 2020, dar şi-a revenit şi a făcut o revenire politică uimitoare.

„Este foarte trist să vedem cum ţara noastră se destramă”, a declarat Kim Woo-sub, un pensionar în vârstă de 70 de ani care protesta miercuri împotriva arestării lui Yoon în faţa reşedinţei acestuia.

„Încă am aşteptări mari de la Trump să ne susţină preşedintele. Frauda electorală este ceva ce au în comun, dar, de asemenea, SUA are nevoie de Coreea de Sud pentru a lupta împotriva Chinei”, a spus el.

În ciuda sondajelor care arată că majoritatea sud-coreenilor dezaprobă declararea legii marţiale de către Yoon şi susţin destituirea acestuia, impasul politic a dat oxigen susţinătorilor săi, iar Partidul Puterii Poporului (PPP) a cunoscut o revigorare în ultimele săptămâni.

Sprijinul pentru PPP a fost de 40,8% în ultimul sondaj Realmeter publicat luni, în timp ce sprijinul pentru Partidul Democrat, principala formaţiune de opoziţie, a fost de 42,2%, în limita marjei de eroare şi în scădere faţă de un decalaj de 10,8% de săptămâna trecută, potrivit sondajului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor