Paste la cuptor cu sos de legume şi „bechamel” - o reţetă clasică italienească

Mioara Stoica
04.08.2014

Galerie foto pe pagina originală a Epoch Times România.

Versiunea pe care o propunem este de fapt foarte săţioasă şi implică utilizarea de sos de roşii, legume, mozzarella, brânză parmezan, care amestecate cu pastele vor crea un fel de mâncare de neuitat! Gustoasă şi bogată, această reţetă place într-adevăr tuturor celor care o încearcă!

Când se pregătesc ingredientele pentru compoziţia de pus la cuptor este foarte important să se acorde atenţie la gătitul pastelor, care trebuie fierte doar pe jumătate din timpul necesar (ca pentru pastele al-dente), pentru a preveni gătirea lor excesivă din cauza timpului prelungit petrecut în cuptor.

Ingrediente:

400 g paste scurte
500 g roşii proaspete sau de la conservă sau bulion de roşii
500 g mazăre (proaspătă sau congelată), 3-4 morcovi 1 ardei gras 1 tulpină de ţelină
1 ceapă
1-2 caţei de usturoi
1 legătură de pătrunjel, frunze de busuioc, praf de nucşoară (dacă doriţi)
béchamel sau sos alb pregătit în casă
brânză mozzarella (sau caşcaval)
parmezan ras (sau caşcaval ras)
unt sau ulei, sare şi piper după gust

Prepararea sosului alb „bechamel”

Este un sos simplu şi gustos, se foloseşte în mare parte la reţetele de lasagna şi paste. Pentru prepararea lui aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

3 linguri de unt

0,5 l lapte de vacă

3 linguri făină albă calitate superioară

0,5 linguriţă sare

0,25 linguriţă nucşoară (adică un vârf de cuţit)

Într-o tigaie se topesc cele 3 linguri de unt, apoi se adaugă 3 linguri de făină şi se lasă 5 minute să se călească.

Se toarnă câte puţin lapte şi se amestecă continuu. Atenţie! Nu turnaţi tot laptele o dată, să nu se formeze cocoloaşe.

După ce se toarnă tot laptele şi compoziţia devine omogenă, se lasă să fiarbă 5 minute la foc mic. Se pune sarea şi nucşoara, se amestecă şi se stinge focul.

Observaţie: Dacă totuşi s-au format cocoloaşe, folosiţi un mixer pentru a le dizolva.

Pregătirea sosului de legume:

Se taie ceapa, usturoiul, ţelina, morcovii şi ardeiul în cuburi nu prea mici. Într-o oală de mărime medie se pun toate legumele tăiate, împreună cu mazărea, roşiile despieliţate şi tăiate cuburi sau sosul de roşii, pătrunjelul şi frunzele de busuioc tăiate mărunt, se acoperă cu apă şi se pun la fiert la foc mic cel puţin 30 de minute, dar nu trebuie să scadă prea mult (în cazul în care acest lucru se întâmplă se adaugă un pahar cu apă).

Reţeta clasică prevede ca ceapa şi usturoiul să fie mai întâi prăjite după care se adăugă peste restul legumelor. Din experienţă, dar şi cu un ochi aţintit la siluetă şi sănătate, recomand fierberea acestora, fără să fie prăjite, împreună cu toate celelalte ingrediente. Rezultatul este excelent.

Pregătirea pastelor:

Pastele se fierb al-dente, în apă sărată. Timpul de fierbere este jumătate din timpul prevăzut tocmai pentru a preveni gătirea excesivă din cauza timpului prelungit pe care îl vor petrece în cuptor.

Se scurg pastele şi se amestecă cu sosul de legume, mozzarella (caşcavalul) tăiat mărunt şi béchamel sau sos alb pregătit în casă.

Se pregăteşte tava pentru copt pastele: se unge cu unt sau ulei, se presară cu nucşoară şi se adaugă un strat fin de sos alb, după care se pune în tavă amestecul preparat anterior.

Deasupra se presară un amestec format din parmezanul ras (sau caşcavalul ras) şi două ouă bătute. Se coc la 180 de grade Celsius pentru 20-30 de minute (în funcţie de cuptor), sau până când deasupra se formează o crustă.

Pastele la cuptor, preparate atât cu sos din legume cât şi cu sos din carne şi legume, sunt o reţetă clasică din bucătăria tradiţională italiană. Prezenţa sosului de roşii dă o notă plăcută de acru în fundal, fapt pentru care este recomandat să fie însoţite de un vin potrivit. Vă recomandăm, prin urmare, un vin roşu corpolent şi de mare bogăţie aromatică, de preferinţă cu o notă uşor lemnoasă, în măsură să acompanieze aromele specialităţilor gătite la cuptor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor