Beneficiile uleiului de măsline

Ulei de măsline
Ulei de măsline (Photos.com)

Despre măslin se spune că este un copac binecuvântat.

A fost folosit din timpuri îndepărtate. Din ramurile sale, grecii împleteau coroniţe pentru câştigătorii Jocurilor Olimpice, a fost des pomenit în scrierile religioase (ex. porumbelul biblic care poartă în cioc o ramură de măslin), încrustrat pe monede ateniene antice, moneda franceză de un franc, drapelul ONU (două ramuri de măslin) etc.

Măslinul simbolizează pacea, binecuvântarea, puterea şi victoria, înţelepciunea şi fidelitatea, răbdarea şi loialitatea, speranţa în nemurire şi abundenţa.

Uleiul de măsline, considerat mult timp sacru, a fost folosit pentru a unge regi şi sportivi în Grecia antică, ars în lămpile templelor sau pentru a întreţine ''flacăra eternă'' a focului olimpic.

Măslinul se găseşte în stare sălbatică sau se cultivă, fructele măslinului cultivat fiind mult mai mari decât cele ale măslinului sălbatic. Ajunge la maturitate la 50 de ani şi poate trăi chiar 1000 ani. Spania este cel mai mare cultivator si producator de ulei de măsline, urmată de Italia şi Grecia.

Miezul fructului dă 10 - 35% ulei, iar sâmburele de la 25 la 50%. Compoziţia diferă după anul recoltării, regiunea de cultură şi soiul respectiv. Conţine un mare procent de acizi graşi nesaturaţi (în special mononesaturati), saturaţi (palmitic şi stearic), fenoli, vitamina E, vitamina A, urme din vitaminele B şi C, precum şi lecitină.

Se comercializează mai multe tipuri de ulei de măsline, dar cel extravirgin, care provine din prima presare la rece a măslinelor, este considerat de cea mai bună calitate: bogat în nutrienţi, păstrează aroma naturală a măslinelor şi are o aciditate echilibrată (sub 0,8%).

Uleiul are un gust specific, influenţat de mai mulţi factori: climă, sol, varietate, timpul de recoltare, maturitatea fructelor, precum şi de cât de repede este prelucrat de la recoltare (ideal este până in 24 ore de la recoltare).

Beneficiile uleiului de măsline sunt recunoscute încă din antichitate: este nutritiv, antioxidant, coleretic şi colagog (drenor hepatic şi biliar), laxativ, ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Este indicat în afectiuni hepatice şi ale colecistului (1-2 linguri dimineaţa pe nemâncate), ale stomacului, calmează durerile gastrice, afecţiuni cardiovasculare, împotriva nivelului ridicat de colesterol şi durerilor reumatice, îmbunătăţeşte vederea.

Se masează cu ulei de masline corpul copiilor rahitici, anemici, de asemenea, întăreşte unghiile (se ţin 10 minute în ulei de măsline călduţ o dată pe săptămână), are efecte spectaculoase asupra pielii şi părului.

Efectele benefice asupra pielii: curăţă (demachiant), hidratează, tonifiază şi regenerează.

Astfel, este recomandat în compoziţia măştilor, putând fi folosit pentru toate tipurile de ten, dar în special pentru cel uscat, de exemplu: ulei de măsline (o linguriţă), gălbenuş de ou şi miere (o lingură), după aproximativ 20 de minute se clăteşte cu apă caldă, apoi se aplică o cremă hidratantă;

- înainte de expunerea la soare (dar, atenţie, nu protejează de razele ultraviolete) sau în caz de arsuri solare;

- se pot pune câteva linguri de ulei de măsline în cadă, în timpul băii, pentru catifelarea şi hidratarea pielii;

- în cazul crăpăturilor pielii, se ung zonele respective cu ulei de măsline şi glicerină în părţi egale;

- este benefic ca tratament împotriva căderii părului (se masează pielea capului cu ulei de măsline în fiecare seară timp de 10 zile, în timpul nopţii acoperindu-se capul cu un prosop) sau se poate utiliza în masca de păr, unde putem folosi un gălbenuş de ou, 3 linguriţe ulei de măsline, o lingură miere de albine, care se lasă să acţioneze minim o oră.

Masarea periodică a gingiilor cu ulei de masline diminuează apariţia parodontozei.

De asemenea, uleiul de măsline intră în compoziţia unor creme, unguente, săpunuri, detergenţi.

Este de preferat să fie consumat rece (vitaminele sunt distruse la temperaturi mai mari de 40 grade) în salate, poate înlocui untul în paste, şi este utilizat în prepararea sosurilor de la aperitive.

Oxidează mai repede decât alte uleiuri vegetale comestibile, cel mai bine este a se consuma în termen de un an de la fabricaţie. Se păstrează mai bine dacă este depozitat la rece, protejat de lumină, în sticle de culoare închisă.

Trebuie să avem mare grijă când îl cumpărăm, deoarece uneori poate fi falsificat, iar conţinutul nu corespunde întotdeauna cu ceea ce este scris pe etichetă!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură