Kamut: "grâul faraonului Touth"
alte articole
Kamutul este o cereală care are un aspect similar grâului, dar având un bob puţin mai mare. Potrivit legendei, după cel de-al Doilea Război Mondial, un pilot american ar fi luat un pumn de seminţe ale acestei cereale dintr-un sarcofag găsit într-un mormânt lângă Dahshur, Egipt. Recipientul cu seminţe a fost trimis printr-un prieten tatălui său, fermier în Montana, Statele Unite ale Americii, care le-a semănat obţinând o mică cultură. Datorită faptului că seminţele provin dintr-un mormânt egiptean, acest tip de cereală a fost numit "grâul faraonului Touth".
Planta a căzut în uitare până în 1977, când unul dintre ultimele recipiente care conţineau "grâul faraonului Touth" a fost găsit în casa lui Mack şi Bob Quinn, fermieri din Montana, iar Bob - fiul lui Mack - agronom şi biochimist, a înţeles adevărata valoare a acestei cereale. Familia Quinn a ales câteva seminţe din recipient şi a încercat să le înmulţească în următorii 10 ani, redenumindu-le "Kamut".
Acest soi de cereale înregistrat în 1990 de Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) cu numele oficial de QK77, era iniţial vândut la târgurile agricole din Montana cu numele de grâul faraonului Touth". Cuvântul Kamut îşi are originea în hieroglifa egipteană care înseamnă "cereale". Egiptologii susţin însă că iniţial, cuvântul kamut însemna "sufletul pământului".
Odată cu directiva USDA 9180.60 din 30 decembrie 2003, soiul este definit cu termenul generic Khorasan.
Care sunt proprietăţile "grâului Faraonului?" Kamutul are aproximativ 335 de calorii la 100 de grame de produs, conţine 9% apă, 16 grame de proteine, 69 grame de carbohidraţi, 2 grame de grăsimi şi 7 grame de fibre alimentare; este foarte bogat în seleniu, cu acţiune antioxidantă, captează radicalii liberi şi încetineşte îmbătrânirea celulară; conţine zinc şi magneziu, care regenerează organismul, fier, fosfor, calciu, potasiu şi sodiu. Printre vitamine sunt prezente unele din grupul B: B1, B2, B6, şi de asemenea are o cantitate mare de vitamina E, care protejează celulele.
Datorită conţinutului ridicat de fibre, facilitează peristaltismul (mişcare de contracţie a musculaturii stomacului şi intestinului), ajută digestia şi este eficient în combaterea constipaţiei; este extrem de uşor şi nu creează fermentare, este potrivit pentru cei care au probleme de digerat; are proprietăţi energizante datorită lipidelor pe care le conţine, prin urmare, este recomandat persoanelor care suferă de oboseală cronică, sunt slăbiţi; pot fi consumate chiar şi de către cei care au intoleranţă la grâu, dar conţine gluten, deci nu poate fi consumat de cei cu intoleranţă la gluten.
De asemenea, nu conţine colesterol, este depurativ permiţând expulzarea deşeurilor din organism, tonifiază stomacul este indicat pentru sportivi, pentru cei care suferă de gastrită, este important în dietele în care trebuie ţinută sub control glicemia (de exemplu, la diabetici) sau la persoanele cu un risc ridicat de diabet zaharat (dar atenţie, numai sub control medical).
Kamutul este foarte rezistent la orice vreme, nu are nevoie de îngrăşăminte şi pesticide, este preferat pentru cultivarea ecologică. Se poate comsuma la micul dejun ca fulgi împreună cu lapte de soia, la masa de prânz sau la cină sub formă de paste, pâine sau în boabe fierte adăugate la supe; ca ingredient în biscuiţi, grisine, snack-uri, sau ca făină în prepararea aluatului pentru prăjituri şi găluşte.