Beneficiile delicioaselor păstăi de fasole verde

Fasole verde (Getty Images)
Mioara Stoica
25.05.2014

Păstăile de fasole verde sunt pur si simplu imaturele seminţe de fasole (Phaseolus vulgaris) din familia Leguminosae Papilionaceae. Delicate şi adorate de către tineri şi bătrâni, ele fac parte din toate alimentaţiile (vegetariane şi nu numai), şi sunt culese şi consumate împreună cu seminţele încă în embrion. Acestea au proprietăţi foarte diferite de alte legume: conţin foarte puţine calorii (maxim 30 la 100 de grame), puţini carbohidraţi şi puţine proteine, sunt bogate în fibre care garantează regularitatea intestinală, purifică organismul şi protejează mucoasa colonului, reduc timpul de expunere şi contactul pereţilor la substanţele toxice şi scad nivelul de colesterol în sânge.

Fasolea verde conţine o cantitate foarte mare de apă (circa 90%) şi este o sursă bună de acid folic (care previne defectele tubului neural ale fătului) şi care împreună cu vitamina B12 este esenţial pentru sinteza ADN-ului şi pentru diviziunea celulară.

Este, de asemenea, bogată în vitamina C un nutrient esenţial, implicat în metabolismul glucozei, al colagenului, al acidului folic şi al anumitor aminoacizi, în neutralizarea radicalilor liberi şi a nitrozaminelor, în reacţii imunologice, care facilitează absorbţia fierului la nivelul tubului digestiv.

Fasolea verde conţine fier, magneziu, calciu, mangan şi potasiu, elemente esenţiale pentru metabolismul organismului. Compoziţia de mangan este un co-factor esenţial într-un număr de enzime importante în producţia de energie şi apărarea antioxidantă a organismului, iar potasiul reglează lichidele în exces din corp, combate efectele negative ale sodiului şi ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Fasolea verde este aliatul dietei şi siluetei, fiind diuretică, previne retenţia de apă şi facilitează eliminarea toxinelor, fiind mult mai digerabilă, cauzând mai puţină flatulenţă. Fiind răcoritoare pentru tractul gastro-intestinal şi re-mineralizantă, fasolea este recomandată pentru cei care suferă de anemie, pentru diabetici (datorită aportului mic de carbohidraţi) şi pentru cei care suferă de constipaţie.

Fasolea verde este foarte versatilă în bucătărie fiind folosită ca un ingredient pentru paste şi pentru omlete delicioase, poate fi combinată cu alte legume ca garnitură sau poate însoţi diferite feluri de mâncare cu crustacee, cât şi antreurile din peşte şi carne. Spre deosebire de fasole, care poate fi păstrată uscată, păstăile de fasole verde trebuie să fie congelate proaspete sau fierte şi apoi congelate, cât şi păstrate în frigider într-o pungă sigilată, pentru a fi consumate în maximum 4-5 zile. La "Articole pe aceeaşi temă" puteţi viziona câteva reţete româneşti delicioase.

Când o cumpăraţi, verificaţi întotdeauna să nu prezinte pete de mucegai. Îndepărtaţi codiţele numai atunci când v-aţi hotărât să le gătiţi, deoarece acestea pot prinde mucegai sau se pot degrada mai repede. O recomandare: nu le mâncaţi crude deoarece acestea conţin o enzimă care tulbură digestia şi care este inhibată doar în timp ce sunt gătite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor