Consumaţi fructe şi legume de sezon: au gust, vitamine şi economisiţi bani

Rosii (Sean Gallup / Getty Images)
Mioara Stoica
05.07.2014

Cumpărarea fructelor şi legumelor de sezon este o modalitate bună de a ne asigura aromă, vitamine, culori pe masă şi, de asemenea, a economisi ceva bani. Pieţele abundă în oferte, iar variantele cele mai bune sunt fructele şi legumele proaspete, cultivate în zonă, cât mai naturale, care pe lângă aspect minunat vă oferă şi gust, sănătate, iar în această perioadă şi diversitate. Vă prezentăm cinci fructe şi legume care se găsesc din belşug în pieţe şi care nu trebuie să lipsească de pe masa dumneavoastră.

Vinete - Conţin o substanţă toxică, solanina, care se distruge în cea mai mare parte prin coacere. Perfecte pentru dieta hipocalorică, deoarece sunt bogate în fibre şi săruri minerale, în mod special potasiu. Conţin puţine calorii dacă sunt preparate fără a folosi grăsimi (datorită naturii lor spongioase absorb complet grăsimile).

Variantă de servire: salată de vinete întinsă pe feliuţe de pâine prăjită sau în combinaţie cu paste sau orez.

Variantă de coacere a vinetelor: după ce sunt spălate şi tăiate în jumătăţi, se introduc la cuptor, la o temperatură de 180 de grade, pentru aproximativ o oră. Când sunt coapte, se curăţă de coajă, iar pulpa se mixează împreună cu ulei extra virgin de măsline, o jumătate de căţel de usturoi, suc de lămâie, sare şi piper (după gust).

Pepeni galbeni – Favorizează bronzarea, datorită vitaminei A şi echilibrului de săruri minerale care ajung în sânge. Conţin potasiu, calciu şi sodiu. Au proprietăţi antioxidante prin prezenţa vitaminelor C, B şi B3. Bogaţi în zahăr (deci nu sunt recomandaţi diabeticilor), sunt totuşi săraci în calorii, cu 33 kcal per 100 de grame.

Se pot folosi în combinaţia de gazpacho: pepenele galben, curăţat de coajă şi seminţe, mixat împreună cu un căţel de usturoi, ulei extra virgin de măsline şi două felii de pâine înmuiate înainte în apă şi oţet. Se pun în mixer cu două cuburi de gheaţă. Se varsă crema obţinută într-un castron, se condimentează cu sare şi piper (după gust), după care se ornează cu frunze de mentă şi migdale prăjite. Se pun pe feliuţe de pâine înfăşurate în felii de muşchiuleţ şi prăjite rapid în puţin ulei.

Ardei: verde, roşu şi galben – consumat crud, este bogat în vitamina C, iar copt ajută asimilarea de betacaroten, în special dacă este însoţit de ulei extra virgin de măsline. Pe de altă parte, o coacere rapidă îl face mai digerabil, fiind o legumă care conţine multă fibră.

Crema de ardei este optimă pentru a da gust pastelor (cele mai potrivite sunt pastele integrale). Se prepară astfel: se curăţă de seminţe trei ardei, se taie în fâşii, după care se pun la copt într-o cratiţă, la foc lent, cu puţin ulei de măsline, ceapă şi ardei iute. Când devin moi se mixează până devin o cremă densă (adăugând ulei de măsline dacă este nevoie).

Separat se fierb pastele. Se condimentează împreună într-un castron, adăugând frunze de busuioc proaspăt şi brânză răzuită.

Roşii – Reginele dietei mediteraneene, hipocalorice, bogate în apă şi săruri minerale, sunt un aliment perfect pentru combaterea căldurii. Au efecte anti-oxidante datorită vitaminelor B, D, C şi E şi a prezenţei de licopen din familia carotenoizilor.

Roşiile sunt grozave şi în versiunea de tarte tatin sărate. Se taie în jumătate roşiile (se folosesc roşiile mai mici), se aşază într-o tavă acoperită cu hârtie şi se usucă prin coacere la cuptor (puse cu partea tăiată în sus), după ce au fost condimentate cu ulei, sare şi rozmarin, la temperatura de 180 de grade, timp de aproximativ 30 de minute.

Separat se prepară un aluat de pâine. Se întinde aluatul şi se pune deasupra roşiilor din cuptor. Se lasă în cuptor încă 20 de minute sau până când se coace aluatul. Se scoate tava, se lasă să se răcească şi se răstoarnă tarta tatin obţinută. Se taie în pătrate şi se consumă atât calde, cât şi reci.

Prune – Compuse în cea mai mare parte din apă, conţin fibre şi săruri minerale cum ar fi potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier. Datorită prezenţei vitaminelor A, C şi K au proprietăţi antioxidante.

Sunt foarte potrivite în combinaţie cu peşte. Folosiţi peşte proaspăt (de orice fel) tăiat în fâşii foarte subţiri. Se pune peştele într-o tavă şi se adaugă deasupra prunele tăiate la rândul lor în feliuţe subţiri, ulei de măsline, sare şi piper alb. De obicei este nevoie de puţin timp la cuptor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor