Minestrone - o supă tradiţională italienească
alte articole
Minestrone este o supă tradiţională italienească, bogată în legume, consistentă şi hrănitoare, care a fost adoptată în toată lumea şi acum există în sute de variante. Combinaţiile de legume sunt în funcţie de anotimp şi preferinţele fiecăruia, însă aproape întotdeauna legumele rădacinoase sunt pe listă. Supa se poate prepara cu carne sau numai cu legume, iar opţional se mai poate adăuga orez, paste, sos de pesto cu usturoi, crutoane de pâine prăjită cu sau fără usturoi, în funcţie de tradiţiile zonei respective.
Ingrediente:
- 500 g carne (de vită) tăiată în felii subţiri sau cubuleţe
- 2 linguri de ulei de măsline
- o bucată de praz sau o ceapă mare
- două rădăcini de pătrunjel sau un păstârnac
- un sfert dintr-o rădăcină de ţelina de mărime mijlocie sau câteva tulpini verzi de ţelină
- doi sau trei morcovi mari
- un dovlecel mai mare sau doi mai mici
- 250 g păstăi de fasole sau/ şi 200 g mazăre
- 300 roşii tăiate în cubuleţe proaspete sau din conservă
- 100 g de paste
- patru căţei de usturoi
- frunze de ţelină, pătrunjel, cimbru, oregano, sare, piper
- o coajă de parmezan (opţional)
Modul de preparare:
Într-o oală mare se încălzeşte uleiul, la foc mediu. Se adaugă prazul/ ceapa şi doi căţei de usturoi, şi se călesc până când ceapă devine transparentă.
Carnea de vită se taie cubuleţe mici sau fâşii înguste, apoi se adaugă în oală. Se amestecă bine, până când carnea îşi schimbă culoarea, apoi se adaugă morcovii, ţelina, pătrunjelul şi păstârnacul. Se călesc timp de 2-3 minute, amestecând din când în când.
Se toarnă apă peste legume apoi se pun pe rând şi celelalte legume: păstăile de fasole sau mazărea, dovlecelul tăiat în cubuleţe, roşiile din conservă, oregano şi cimbrul.
De asemenea se mai poate adăuga o coajă de parmezan uscat care se lasă să fiarbă pentru gust, şi apoi se scoate afară când ciorba e gata.
După ce supa începe să clocotească, se micşorează focul, apoi se acoperă oala cu un capac. Se lasă să fiarbă la foc mic cam o oră.
Se adaugă paste şi se mai lasă încă 15 minute la fiert, după care se ia de pe foc, se asezonează cu sare, piper şi doi căţei de usturoi zdrobiţi. La sfârşit se presară frunze de ţelină şi pătrunjel tăiate mărunt. Supa e acum gata pentru a fi degustată.