Parlamentul României a câştigat un premiu umilitor pentru promovarea criminalităţii şi a corupţiei

Exact pe dos. În loc să fie premiat pentru reuşitele sale în domeniul legislativ, Parlamentul României a câştigat umilitorul premiu OCCRP pentru încercările sale de a se ascunde de lege chiar prin intermediul legii, scrie Hotnews.ro.
Crin Laurenţiu Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
24.12.2013

Exact pe dos. În loc să fie premiat pentru reuşitele sale în domeniul legislativ, Parlamentul României a câştigat umilitorul premiu OCCRP pentru încercările sale de a se ascunde de lege chiar prin intermediul legii, scrie Hotnews.ro.

Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), un consorţiu de 19 centre de investigaţie comerciale şi non-profit şi sute de jurnalişti, îi premiază anual pe cei care depun eforturi necontenite pentru promovarea criminalităţii şi corupţiei. Anul acesta, „onorabila” distincţie îi revine Parlamentului României.

Printre cei care au primit menţiuni se numără traficantul de droguri Darko Saric din Serbia, precum şi fiica preşedintelui Uzbekistanului, Gulnara Karimova. În mod normal, infractorii sunt cei care depun eforturi pentru a scăpa de rigorile legii, însă nu şi la români. La noi, Parlamentul României a fost distins cu premiul OCCRP pentru încercările sale de a se ascunde de lege chiar prin ea.

Parlamentul României a aprobat, în luna decembrie, anumite modificări la Codul Penal care ar acorda parlamentarilor, precum şi altor oficiali guvernamentali aleşi, imunitate în faţa acuzaţiilor de corupţie. Camera Deputaţilor a adoptat o serie de modificări aduse Codului Penal care îi scot, practic, din categoria funcţionarilor publici pe preşedintele ţării, pe parlamentari şi pe cei din profesiile liberale. Potrivit acestor prevederi, parlamentarii nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul în serviciu, sau conflictul de interese.

După ce Parlamentul român a adoptat amendamentele, mass-media a numit aceat zi “Marţea Neagră” a democraţiei din România.

"Parlamentul român a ridicat corupţia la un nou nivel în Europa, legalizând-o. De ce acum? Probabil fiindcă ştiu ce au făcut şi ştiu că nu e bine", a declarat Drew Sullivan, editor OCCRP.

Aceste amendamente ale Codului Penal sunt "în contradicţie flagrantă cu acordurile internaţionale ratificate de România", susţine Asociaţia Magistraţilor din România, citând prevederile Convenţiei penale împotriva corupţiei a Consiliului Europei din 2002 şi Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei din 2014.

Totodată, Parlamentul român a propus, tot în luna decembrie, acordarea amnistiei pentru persoanele care au sentinţe de până la 6 ani de închisoare, motivul dat fiind necesitatea de a evita suprapopularea penitenciarelor.

Proiectul de lege prevede amnistierea totală a faptelor pentru care legea prevede o pedeapsă maximă de până la 7 ani, iar pe lista excepţiilor de la amnistie sunt infracţiunile de dare de mită şi primire de foloase necuvenite, prevăzute de Codul Penal.

De amnistie ar fi beneficiat o serie de personalităţii politice importante, printre care îi amintim pe Adrian Năstase, Gigi Becali, Dan Voiculescu, Cătălin Voicu, Antonie Solomon, Ionel Manţog, Nicolae Mischie, Decebal Traian Remeş, sau Relu Fenechiu. Şi lista poate să continue.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor