Papahagi îi critică pe artiştii pensionari, profitori ai regimului comunist care îl bocesc acum pe Voiculescu

Congresul Partidului Mişcarea Populară, 7 iunie 2014, Palatul Parlamentului. În imagine, Adrian Papahagi
Congresul Partidului Mişcarea Populară, 7 iunie 2014, Palatul Parlamentului. În imagine, Adrian Papahagi (Epoch Times România)

Adrian Papahagi, unul din membrii fondatori ai PMP, i-a criticat dur pe artiştii pensionari, profitori ai regimului comunist, care îl plâng acum pe Dan Voiculescu, patronul trustului Intact, condamnat recent la 10 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

„Mare mirare că o seamă de artişti pensionari îl bocesc pe Voiculescu. Au fost profitorii regimului comunist şi unealta lui perversă. Unii înţeleg mai încet cât de toxică a fost cultura stipendiată de PCR şi bine supravegheată de Securitate. Nu mi-au plăcut niciodată filmele turnate sub Ceauşescu: puţeau de falsitate, cu veselia lor tristă, cu morala lor tovărăşească, cu naţionalismul lor de mucava, cu istoria lor contrafăcută”, a declarat Papahagi.

Papahagi, care a demisionat din PMP acuzând modului abuziv în care este condus partidul, susţine că deşi au fost unele excepţii veritabile, restul „excepţiilor” au fost coordonate de comunişti pentru a oferi o supapă prin care să se evacueze presiunea opresiunii.

„Au fost 2-3 excepţii (Pintilie, Gulea), dar chiar şi simulacrul de libertate şi critică al lui Caragiu era cu voie de la stăpânire. La fel de sinistru a fost cenaclul Flacăra, cu toţi păuneştii şi tudorgheorghii lui. Singurul lor rol era să ofere o supapă prin care să se evacueze presiunea opresiunii, ca să nu explodeze tineretul. Sub sulemeneala lor de libertate bon-enfant, artele comuniste au îndeplinit de fapt rolul pervers de a sufoca adevărata libertate, atunci când nu erau de-a dreptul propagandă”, a evidenţiat Papahagi.