Papahagi şi cele trei greşeli capitale ale Dreptei

Congresul Partidului Mişcarea Populară, 7 iunie 2014, Palatul Parlamentului. În imagine, Adrian Papahagi
Congresul Partidului Mişcarea Populară, 7 iunie 2014, Palatul Parlamentului. În imagine, Adrian Papahagi (Epoch Times România)

Deşi a demisionat din PMP ca urmare a modului abuziv în care este condus partidul, Adrian Papahagi le-a transmis un avertisment politicienilor de dreapta, cerându-le să evite să facă trei greşeli capitale.

În primul rând, Dreapta trebuie să evite defetismul, susţine Papahagi, adică să nu considere că premierul Victor Ponta a ieşit deja învingător al alegerilor prezidenţiale şi să ajungă la o înţelegere cu acesta.

"Defetismul. Să considere că Ponta a câştigat deja şi să facă înţelegeri cu el (cam ca în decembrie 2012, când ARD putea obţine 20-25% dacă nu era într-o logică a blatului şi a salvării personale a unor lideri). Ponta este cel care trebuie să se chinuie să mai scoată 10% peste cele 40% ale PSD, nu candidatul dreptei care va intra în turul doi (indiferent cine va fi el)”, a declarat Papahagi.

Un alt lucru de evitat ar fi negativismul, susţine Papahagi, argumentând că Dreapta nu trebuie să se limiteze la criticarea preşedintelui PSD şi la speranţa că lumea s-a săturat de el, pentru ca acesta este încă „destul de proaspăt”.

"Negativismul. Să intre într-o logică reactivă şi negativă, adică să se limiteze la criticarea lui Ponta (nici aia nu o prea face) şi la speranţa că lumea s-a săturat de el. Fals: Ponta e încă prea recent. A făcut şi va mai face cadouri electorale. Nu există niciun motiv economic pentru care să fie de-a dreptul detestat. Nici presa nu l-a făcut ferfeniţă, deci e încă destul de proaspăt. Dreapta trebuie să ofere o naraţiune alternativă credibilă: ea are o latură economică (cum vom trăi mai bine) şi una identitară (cum vom fi noi demni în patria noastră şi în lume)”, a subliniat fostul lider PMP.

Dreapta ar trebui, de asemenea, să evite atacurile interne, este de părere Papahagi, adăugând că o preferă la Cotroceni pe Monica Macovei, fostul ministru al Justiţiei.

"Facţionismul. Să continue atacurile interne. Oricum, va exista concurenţa subvenţionată de PSD a lui Tăriceanu. Indiferent cine va fi candidatul dreptei, el trebuie sprijinit. Şi eu aş prefera să candideze Macovei, dar dacă va fi Johannis, MRU sau Predoiu, îl voi sprijini (din păcate Cristi Diaconescu nu are şanse să ajungă în turul doi)”, a concluzionat Papahagi.