Papahagi le răspunde celor care l-au băgat la pachet cu „gloata”, critici dure către Elena Udrea

Congresul Partidului Mişcarea Populară, 7 iunie 2014, Palatul Parlamentului. În imagine, Adrian Papahagi
Congresul Partidului Mişcarea Populară, 7 iunie 2014, Palatul Parlamentului. În imagine, Adrian Papahagi (Epoch Times România)

După ce a demisionat marţi din PMP (cam a doua oară) ca urmare a modului abuziv în care este condus partidul, Adrian Papahagi le-a dat joi o replică celor care l-au băgat „la pachet cu traseiştii, oportuniştii, laşii, curajoşii post festum, afaceriştii, corupţii”.

„Intri în politică la greu. Faci politică numai în opoziţie. Nu ocupi nicio funcţie publică, nu câştigi nici un leu din politică. Vorbeşti mereu de principii, etică, valori, ostilizându-i pe mulţi dintre cei care te-ar putea promova. Refuzi să duci geanta oricui, nu spui nimănui 'şefu''. Susţii numai cauzele în care crezi, adesea perdante, ca moţiunea Reformiştii. Pui umărul la o construcţie nouă, pe care o doreşti democratică şi curată. Cheltui timp, energie, bani.

Îl dai în judecată pe primul ministru al ţării. Te alegi cu duşmani puternici la putere, dar şi în tabăra ta. Denunţi public ce nu e corect. Candidezi împotriva puternicilor zilei. Nu negociezi nimic, nu ceri nimic: nici locuri eligibile pe liste, nici funcţii, nici – Doamne fereşte – alte beneficii. Nu iei parte la lupte intestine, nu înfigi cuţite în spate. Nu-ţi renegi prietenii. Când tragi linia, nimeni nu mai vede detaliile. Eşti privit cu suspiciune de prieteni, presă, oameni de pe stradă. Eşti băgat la pachet cu traseiştii, oportuniştii, laşii, curajoşii post festum, afaceriştii, corupţii. Eşti unul dintre ei. Asta e politica”, scrie Papahagi pe contul său de Facebook.

Adrian Papahagi este unul din membrii fondatori ai PMP şi singurul „care a denunţat din interior deriva PMP prin asocierea cu personaje şi practici controversate”. Acesta s-a retras la un moment dat din partid în semn de protest faţă de intrarea în rândurile membrilor PMP a liberalului Marian Anton, un personaj implicat în numeroase scandaluri în ultimii ani, unul din cei care au votat pentru modificarea Codului Penal în Marţea Neagră. Decizia lui Papahagi a stârnit la vremea respectivă valuri de solidaritate.

Îmi pare rău de fiecare clipă, fiecare efort, fiecare naivitate îngropate în proiectul PMP, confiscat de Elena Udrea

Marţi, Papahagi şi-a părăsit de tot partidul pe motiv că preşedintele formaţiunii, Elena Udrea, este „un produs periculos al noii generaţii de politicieni”.

„Îmi pare rău de fiecare clipă, fiecare efort, fiecare naivitate îngropate în proiectul PMP, confiscat de Elena Udrea. O consider pe Elena Udrea un produs periculos al noii generaţii de politicieni; nu văd nicio diferenţă morală, politică sau mediatică între ea şi Victor Ponta. Regret nesfârşit eşecul proiectului iniţial al PMP: am fost cinstit atunci când am bătut ţara şi televiziunile, spunându-le oamenilor că e un partid altfel. Când n-am mai crezut acest lucru, n-am minţit. Adio, PMP!”, a declarat marţi Papahagi.