România a avut cea mai abruptă scădere a produsului intern brut. Ponta vrea spre Turcia şi China
alte articole
Ultimele statistici publicate de Eurostat arată că din toate cele 28 de ţări membre UE, România a avut cea mai abruptă cădere a produsului intern brut (PIB) în trimestrul doi al anului 2014 faţă de trimestrul unu al acestui an, de 1%.
Vecinii noştri, în schimb, au cunoscut creştere economică în trimestrul al doilea al anului 2014. Ungurii, de exemplu, au o creştere economică de 0,8% iar Bulgaria, a reuşit şi ea, în pofida cutremurelor de pe scena politică, o creştere economică de 0,5%.
Şi alte ţări fost comuniste au avut creştere economică, scrie hotnews, Polonia ( 0,6%), Letonia ( 1%), Lituania ( 0,7%), Estonia ( 0,5%), Slovacia ( 0,6%).
Pe creştere este şi Olanda, cu un PIB mai mare cu 0,5% faţă de T1 şi cu 0,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013. Şi Austria a înregistrat o creştere de 0,9%, economia Portugaliei a crescut cu 0,6% faţă de T1 când economia scăzuse cu 0,4% faţă de ultimul trimestru din 2013, iar în Suedia s-a înregistrat o creştere de 0,2%.
Scădere au cunoscut doar Germania, Italia şi Cipru în timp ce Franţa este caracterizată de stagnare. PIB-ul Germaniei a scăzut cu 0,2% în trimestrul 2, mai mult decât au anticipat economiştii, scrie evz, iar Italia a înregistrat şi ea o scădere economică de 0,2 % faţă de trimestrul I şi de 0,3% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Cipru a cunoscut o scădere de 0,3%. În Franţa, economia stagnează, ceea ce, potrivit evz, a determinat guvernul francez să redefinească ţinta deficitului pentru 2014.
Premierul despre cifrele Eurostat
Deşi cifrele Eurostat arată că vecinii noştri au prosperat şi doar trei ţări sunt în recesiune, premierul Ponta a declarat că zona euro „este iar în recesiune”, ceea ce înseamnă „că România mai puţin va reuşi să îşi menţină ritmul de creştere economică şi de creare de locuri de muncă, doar pe piaţa europeană”.
Reiterându-şi ideea că România trebuie să se orienteze spre Est, dacă vrea creştere, în loc să se bazeze pe UE, premierul a afirmat că trebuie să se îndrepte spre alte pieţe precum Turcia, China, zona asiatică şi Africa, zone cu mari carenţe în respectarea drepturilor omului.
De altfel, la finele lunii iunie, înainte ca cifrele Eurostat să indice că "zona euro e în recesiune", premierul Ponta declara că România nu are nicio şansă să se dezvolte fără China sau Asia. „Dacă ne bazăm doar pe relaţiile intracomunitare nu avem nicio şansă să ne dezvoltăm”, afirma premierul, explicând că avem nevoie de China, fiindcă piaţa din UE s-a contractat.
Declaraţiile lui Ponta erau făcute pe fundalul unei vizite a unei delegaţii a Partidului Comunist Chinez la Bucureşti (PCC), condusă de Sun Zheng Cai, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC. Sosit la Bucureşti unde a fost primit la sediul PSD de Liviu Dragnea, oficialul chinez a declarat că relaţiile dintre PCC şi PSD sunt foarte strânse, devenind un model privind relaţiile Partidului Comunist Chinez cu partidele politice din Europa.