Pădurea dezbină Palatele. PSD continuă ofensiva împotriva liberalilor

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Membri PNL au avut întâlniri private cu reprezentanţii firmei austriece Holzindustrie Schweighofer şi promovează interesele acestei companii în Parlament, a reiterat vineri şeful PSD, Victor Ponta.

"Lucrurile sunt foarte clare. Eu am acuzat şi acuz în continuare o doamnă deputat PNL şi câţiva domni deputaţi PNL care s-au întâlnit şi care, în Parlament, promovează interesele unei singure companii, împotriva intereselor publice. (...) Chiar cred că printr-un efort comun - preşedinte, Guvern, Parlament, servicii de informaţii, jandarmerie, poliţie - putem să luăm măsuri concrete ca să fie o strategie de protejare a pădurilor. Iar acuzaţiile mele la adresa unei doamne deputat, fost ministru, şi a unor domni deputaţi, în continuare le consider legitime şi chiar aşa s-a întâmplat", a declarat Victor Ponta, potrivit B1 TV.

Cu puţin timp în urma acestei declaraţii, noul purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Podaşcă, precizat, într-un comunicat de presă remis redacţiei, că liberalii se laudă că au depus un amendament la Codul Silvic pe care apoi tot ei l-au contestat pentru a favoriza o companie străină.

"Cerem celor de la PNL să nu mai pună beţe în roate adoptării unui act normativ absolut necesar pentru România – modificarea Codului Silvic! Au ajuns să se laude cu faptul că au depus un amendament la Codul Silvic pe care apoi tot ei l-au contestat şi, în cele din urmă, au votat împotriva lui, pentru a favoriza o companie străină. Este o situaţie care ne arată cât se poate de clar că liberalii sunt şi incompetenţi, şi ipocriţi.", a afirmat Gabriela Podaşcă.

Acest proiect de Cod Silvic a fost depus la Senat în septembrie 2014 şi aici a fost adăugat acel amendament privind pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie ce poate fi achiziţionat de o companie. Apoi, proiectul a ajuns la Camera Deputaţilor.

"Prin urmare, ne întrebăm cum putea un deputat PNL să depună un amendament în iunie 2014 la un proiect de lege care a fost aprobat în Senat în septembrie 2014 cu acea modificare, iar în Camera Deputaţilor a fost aprobat în 25 februarie 2015? Acest mod dubios de acţiune al celor de la PNL ne dă motive să credem că tot ei l-au dezinformat şi pe preşedintele Iohannis, tot ei susţin lobby-ul extern împotriva intereselor României.

Ştim că nu există lege perfectă, dar forma actuală a proiectului de modificare a Codului Silvic este cea mai bună. Cerem parlamentarilor PNL să nu mai mintă, să nu mai dezinformeze şi să nu mai încerce să blocheze adoptarea unui act normativ atât de necesar pentru a proteja pădurile României!", au acuzat pesediştii prin purtătoarea lor de cuvânt.

La rândul său, senatorul PSD, Daniel Savu acuză PNL că încearcă, prin minciună, să îşi şteargă de pe obraz ruşinea de a acţiona împotriva intereselor statului român în cazului Codul Silvic şi, cel mai probabil, îl mint inclusiv pe preşedinte.

"Am văzut ieri declaraţiile unui parlamentar liberal, care se lăuda că ar fi autorul pragului de 30%, celebrul prag privind exploatarea masei lemnoase, pe care anumite companii îl vor eliminat din proiectul de modificare a Codului Silvic. Îi spun respectivului parlamentar că o astfel de abordare nu va şterge de pe obrazul PNL ruşinea de a fi acţionat împotriva interesului naţional, în cazul Codului Silvic.

Cum poate un parlamentar PNL să se laude cu o astfel de propunere, când partidul său se bate cu o agresivitate incredibilă tocmai pentru a elimina acel articol? Faptul că PNL se comportă ca un reprezentant al intereselor unei companii private este vizibil pentru orice om din ţara asta. Nu m-aş mira ca voci liberale să fi încercat sa îl dezinformeze inclusiv pe preşedinte, în cazul modificărilor la Codul Silvic", a acuzat Daniel Savu.

Amintim că, în cererea de reexaminare, preşedintele Klaus Iohannis a argumentat că există prevederi în noul Cod Silvic care "sunt de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi să aibă un impact nedorit asupra mediului concurenţial şi, implicit, asupra economiei, creând premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator".

Mai mult, şeful statului a arătat că, "aşa cum au fost redactate, unele dintre dispoziţiile acestei legi ar putea atrage posibilitatea ca statul român să fie acuzat de încălcarea obligaţiilor asumate în calitate de stat membru al Uniunii Europene". Pentru mai multe detalii despre argumentele invocate de preşedinte intraţi aici

Între timp, Consiliul Concurenţei s-a adresat Comisiei Europene solicitând o opinie referitoare la introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie ce poate fi achiziţionat de o companie, prevedere conţinută în proiectul legii de modificare a Codului Silvic. Decizia autorităţii a fost luată pe fondul unor îngrijorări privind încălcarea normelor europene de către această prevedere, fapt care ar duce la declanşarea procedurii de infringement împotriva României.

Această prevedere a fost, de asemenea, unul dintre principalele motive pentru care preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea noului Cod Silvic, de aici venind acuzaţia că şeful statului s-a situat pe aceeaşi baricadă cu compania austriacă Holzindustrie Schwighofer atunci când a cerut scoaterea acelei prevederi din proiectul de lege.

Recomandăm şi Băsescu, despre jaful pădurilor: Ca orice ticălos, Ponta încearcă să arunce mortul peste gardul Cotrocenilor

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne