Iohannis, replică pentru Ponta: Insinuarea unui trafic de influenţă la nivelul preşedintelui este un lucru foarte grav

Klaus Iohannis, 14 mai 2015
Klaus Iohannis, 14 mai 2015 (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat joi la declaraţiile făcute cu o zi în urmă de premierul Victor Ponta potrivit cărora ar fi fost influenţat de membri PNL care au avut întâlniri private cu reprezentanţi ai firmei Holzindustrie Schwighofer, să retrimită Codul Silvic înapoi în Parlament.

"Recunosc că am luat act cu surprindere de această declaraţie. Afirmă la televizor tânărul prim-ministru că ar avea informaţii de la servicii că oameni din anturajul meu s-au întâlnit cu reprezentanţi ai unor procesatori de lemn şi că a fost făcut trafic de influenţă la nivelul preşedintelui. Acest lucru este surprinzător şi fals. Nu a existat nicio discuţie pe această temă.

A existat un document pe care ne-am bazat, prin care Consiliul Concurenţei ne-a atras atenţia că există riscul de infringement. Ni s-apărut un lucru foarte serios. Nu doar preşedintele, ci şi premierul are datoria să vegheze ca legislaţia românească să fie în concordanţă cu cea europeană. Nu a existat niciun indiciu că cineva a intervenit pentru această chestiune, nici la mine, nici la nivelul Administraţiei Prezidenţiale", a declarat Klaus Iohannis, potrivit b1.ro.

Şeful statului a anunţat că a vorbit cu o seară în urmă cu directorul SRI Eduard Hellvig căruia i-a cerut "să cerceteze cu maximă seriozitate aceste afirmaţii" ale premierului Victor Ponta.

"În consecinţă am rugat organele abilitate să verifice de ce fel de informaţii deţine premierul, dacă ele se confirmă sau nu, dacă se confirmă, să se ia măsurile care se impun şi dacă nu se confirmă, primul ministru va răspunde pentru aceste afirmaţii. Insinuarea unui trafic de influenţă la nivelul preşedintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmaţii ca premierul să fie mai interesant la TV. Sper să nu indice o revenire la logica din campania electorală a candidatului Ponta care a fost la un nivel deosebit de jos.

De aseară am rugat pe cei de la departamentul juridic din Administraţia Prezidenţială să verifice care este încadrarea acestor afirmaţii. Este foarte gravă afirmaţia, dacă începem să ne jucăm cu astfel de afirmaţii ca în campanie, nu este bine, şi cum nu mai sunt în campanie, nu mai tolerez aşa ceva. Nu am vorbit cu premierul. Am avut o discuţie telefonică cu directorul SRI şi l-am rugat să cerceteze cu maximă serozitate aceste afirmaţii", a subliniat Klaus Iohannis.

Premierul Victor Ponta a acuzat miercuri seară, la postul B1 Tv, că preşedintele ar fi fost influenţat de oameni din PNL atunci când a luat decizia de a cere reexaminarea noului Cod Silvic.

"Impresia mea personală, poate greşesc, este că preşedintele a retrimis legea la Parlament pe baza unor informaţii pe care le-a primit de la nişte binevoitori, în ghilimele, în special nişte binevoitori liberali pe care îi vedeţi zilele acestea luptându-se cu dinţii pentru interesele Schwighofer, interesele care din punctul meu de vedere sunt strict private. Domnii care se luptă în Parlament au avut întâlniri în calitate privată cu reprezentanţii Holzindustrie Schwighofer", a declarat Victor Ponta.

Premierul a subliniat că nu este rolul lui să facă încadrări juridice în acest caz, însă este "convins că instituţiile statului monitorizează aceste lucruri".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne