Lăzăroiu: Atanasiu confirmă cele mai sumbre bănuieli. PNL vrea desfiinţarea partidelor mici de dreapta

Analistul politic Sebastian Lăzăroiu a încercat să răspundă la întrebarea "Care e problema cu PNL?", întrebare pusă în lumina stenogramelor apărute în presă în care unul dintre liderii de facto ai vechilor liberali, Teodor Atanasiu, declara, printre altele, că acum nu mai au nevoie de pedelişti, sunt liberi să plece dacă vor, că oricum premierul nu va fi dat de ei în ciuda promisiunilor.
Andrei Pricopie
11.05.2015

alte articole

Sebastian Lăzăroiu (onlinestudent.ro)
Andrei Pricopie
11.05.2015

Analistul politic Sebastian Lăzăroiu a încercat să răspundă la întrebarea "Care e problema cu PNL?", întrebare pusă în lumina stenogramelor apărute în presă în care unul dintre liderii de facto ai vechilor liberali, Teodor Atanasiu, declara, printre altele, că acum nu mai au nevoie de pedelişti, sunt liberi să plece dacă vor, că oricum premierul nu va fi dat de ei în ciuda promisiunilor.

Am avut nevoie de ei, acum nu mai avem, o să dispară unul câte unul

Din stenogramele de la şedinţa internă a liberalilor răzbat câteva mesaje, a explicat Lăzăroiu, evidenţiind că primul dintre ele face referirea ingrată la vechii pedelişti - "am avut nevoie de ei, acum nu mai avem, o să dispară unul câte unul" - care, în opinia lui, nu pare aşa de grav din mai multe motive.

"Era o şedinţă de mobilizare a activului liberal într-un vechi fief al PDL şi, în asemenea împrejurări, se poartă "cocoşirea", în lipsă de altceva: suntem cei mai buni, oricum i-am păcălit, călcaţi-i pe cap, chestii de astea, de încurajare. Fiţi siguri că există asemenea îndemnuri şi în fiefuri liberale în care PDL e rahitic, dar probabil ei nu se înregistrează între ei", a opinat fostul consilier prezidenţial.

În plus, Lăzăroiu susţine că pedeliştii sunt prea vechi ca să nu fi ştiut de la început în ce s-au băgat când au acceptat fuziunea în condiţiile liberalilor, mai ales că li s-a atras atenţia că asta va fi deznodământul, deci, să nu creadă cineva că liderii PDL au vreo suferinţă când aud aşa vorbe grele despre ei de la fraţii de fuziune.

Premierul nu va fi niciodată de la vechiul PDL

Al doilea important mesaj din stenogramele cu Teodor Atanasiu este unul tranşant, legat de numirea premierului care nu va fi niciodată de la vechiul PDL.

"Bun, în afară de Cătălin Predoiu, toată lumea ştie că Iohannis nu va pune în niciun fel de condiţii un prim-ministru de la democrat-liberali. Deci, secretul lui Polichinelle. Dacă vechii liberali vor să rămână în istorie printr-un lung şir de trădări şi promisiuni neonorate, asta e treaba lor. În fond, acum nici nu e clar cine faţă de cine ar trebui să se ţină de cuvânt pentru ca toţi sunt liberali de la Atanasiu şi Gorghiu până la Blaga şi Boc", a afirmat analistul politic.

În opinia acestuia, deşi Predoiu este un tip pregătit şi un politician care a crescut mult în ultimii ani, nu e potrivit pentru funcţia de premier. De altfel se vorbeşte în partid că şi Gorghiu este o variantă. "Sincer va spun că o văd din 2017 mai potrivită ca şef al unui cabinet liberal (dacă o fi să fie), chiar dacă mai are multe de învăţat până atunci", a adăugat Lăzăroiu.

"Tot aici, Atanasiu face următoarea observaţie, deloc măgulitoare pentru co-preşedintele de la PDL: "Dacă faci o comparaţie şi o să-i vedem mâine pe Alina şi cu Vasile oriunde lumea e uşor să aleagă între cei doi pe cine să aleagă. Dacă întrebi ce partid s-a reformat şi care nu, şi te uiţi la preşedinţi, iar e uşor să-ţi dai seama cine, şi aşa mai departe..." Dar poţi să-l contrazici pe Atanasiu? N-a fost evident de la început că tandemul Blaga-Gorghiu nu e deloc în favoara PDL? Nu e clar când îi vezi unul lângă celălalt că ai în faţa ochilor trecutul şi viitorul laolaltă, într-un contrast prea strident pentru un "nou" PNL?" întreabă retoric fostul consilier prezidenţial.

Orice partid mic de dreapta trebuie scos din scenă

"Al treilea mesaj mi se pare însă cel mai grav, pentru că el confirmă cele mai sumbre bănuieli legate de strategia PNL în perspectiva parlamentarelor din 2016. Atanasiu dă ordin pe unitate: orice partid mic de dreapta trebuie scos din scenă. Cum? Le luaţi oamenii! Vedeţi unul mai răsărit pe acolo? Umflaţi-l!", a continuat Lăzăroiu, care decodează semnificaţia acestui mesaj:

1. PNL e mai preocupat să îşi elimine micii competitori din zona de dreapta, decât să facă opoziţie la PSD. Ei vor să câştige alegerile predefinindu-se ca răul cel mai mic. Dar asta ce înseamnă de fapt? Înseamnă că nu încearcă să se diferenţieze vreun pic de PSD, ci doar să fie mai puţini erodaţi la guvernare, ceea ce nici nu e greu (aici Atanasiu îl acuză pe Blaga că nu aduce parlamentari într-o nouă majoritate, în vreme ce ei, vechii liberali, nu mai dorm noaptea ca să-l dea jos pe Ponta. Cum ar zice un bun amic de-al meu: "Să mori tu, Tase?")

2. Iohannis a semnat un protocol de susţinere cu Macovei în care se angajează să susţină liberalizarea pieţei politice, adică să fie constituite noi formaţiuni cu trei membri. Liberalii au susţinut asta în comisia electorală, PSD la fel (evident din motive tactice), dar, ce să vezi!, legea-i lege în Parlament, dar legea junglei politice nu se desfiinţează. Luăm cu japca de unde apucăm şi dăm în cap partidelor mici, pe unde le prindem, ca să nu împărţim puterea cu nimeni, în afară de fraţii noştri de la PSD, din 4 în 4 ani, un secol de acum încolo.

3. PNL nu este deloc interesat de votul prin corespondenţă, pentru că ştie că partidele mici, chiar dacă reuşesc să le omoare în ţară, vor fi greu de omorât în diaspora. Uitaţi-va cât a luat Macovei în diaspora sau PMP şi o să înţelegeţi de ce liberalii nu-şi doresc să voteze mai mulţi români din afara ţării. Aşadar, multă demagogie.

"Îndemnul acesta de cotonogire a partidelor de dreapta mici explică şi relaxarea pe care o are PNL ca "mare" partid de opoziţie. Ca de altfel şi inerţia teribilă a lui Iohannis. Dacă vreţi să înţelegeţi care sunt costurile pentru români şi de ce e atât de convenabil pentru PNL să nu facă opoziţie, e suficient să vă gândiţi doar la CORUPTIE. Aţi auzit PSD vorbind de sursele corupţiei şi eliminarea lor?

Nici nu era realist să auziţi asta, pentru că ei sunt la guvernare şi nu îşi pot anihila singuri rezervoarele de furat. Dar cel mai mare partid de opoziţie, PNL, parcă ar fi trebuit să vorbească de: numirile în funcţii publice, finanţarea partidelor, privatizarea companiilor de stat, gestionarea investiţiilor publice. Dar nu zice nimic. Păi, cum să zică, dacă într-o altă "stenogramă" un şef liberal se plânge că deja amantele peneliste şi-au ales anticipat posturile de directoare în deconcentrate?", a concluzionat Sebastian Lăzăroiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor