Ordonanţa taxării bacşişului, atacată la CCR de Victor Ciorbea

Controversata Ordonanţă de Urgenţă 8/2015 care reglementează taxarea bacşişului a fost atacată la Curtea Constituţională de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, care acuză că actul normativ emis de Guvernul Ponta "afectează drepturi şi libertăţi constituţionale, în speţă accesul liber la justiţie".
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului (Epoch Times România)
Loredana Diacu
15.05.2015

UPDATE. Ministerul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat vineri că a decis să elimine taxarea bacşişului precum şi să modifice, săptămâna viitoare, prevederea care nu dădea dreptul unui agent economic, în cazul în care obţine în instanţă câştig de cauză, să-şi recupereze banii.

"Se va regla săptămâna viitoare în Parlament acea prevedere care nu dădea dreptul unui agent economic, în cazul în care obţine în instanţă câştig de cauză, să-şi recupereze banii, ceea ce într-adevăr nu se poate accepta. Şi fără acţiunea Avocatului Poporului s-ar fi modificat săptămâna viitoare în Parlament", a precizat Teodorovici.

* * *

Controversata Ordonanţă de Urgenţă 8/2015 care reglementează taxarea bacşişului a fost atacată la Curtea Constituţională de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, care acuză că actul normativ emis de Guvernul Ponta "afectează drepturi şi libertăţi constituţionale, în speţă accesul liber la justiţie", reiese dintr-un comunicat de presă remis hotnews.ro.

Ciorbea susţine că ordonanţa respectivă "afectează drepturi şi libertăţi constituţionale, în speţă accesul liber la justiţie, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obţine repararea pagubei, condiţiile restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi precum şi libertatea economică ale persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate".

În opinia lui Ciorbea, ordonanţa încalcă principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat şi independenţa judecătorilor prin faptul că hotărârea judecătorească de anulare a procesului de constatare a contravenţiei nu are nicio finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vătămată în patrimoniul său, întrucât amenda şi suma de bani achitată nu se restituie, aşa cum reiese din textul legal criticat.

În controversata OUG se precizează că, în cazul unui control al inspectorilor ANAF, pentru a nu i se suspenda activitatea companiei, operatorul economic trebuie să achite amenda contravenţională sau jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum şi o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sumă care "nu se restituie în cazul în care, la solicitarea operatorului economic, instanţa de judecată anulează procesul-verbal de constatare a contravenţiei", reiese din textul ordonanţei.

Ordonanţa de Urgenţă a fost semnată de premierul Victor Ponta şi contrasemnată de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici şi de cel al Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor