Iohannis se implică în salvarea Institutului Cantacuzino
alte articole
După o serie de proteste ale angajaţilor Institutului Cantacuzino, care au cerut autorităţilor să ia de urgenţă deciziile necesare salvării instituţiei, astfel încât acesta să-şi poată continua activităţile în domeniul medical, preşedintele Klaus Iohannis a decis să se implice personal în chestiune.
Şeful statului a vizitat miercuri institutul iar, la finalul întrevederii cu angajaţii şi conducerea acestuia, a declarat că soluţia nu este simpla trecere a instituţiei de la un minister la altul, ci este necesară voinţa politică pentru ca problemele să fie rezolvate şi a promis că va purta discuţii cu cei care pot veni cu soluţii reale.
"Soarta Institututului Cantacuzino mă preocupă, din acest motiv m-am documentat prima dată, am solicitat material informativ şi acum am decis să fac personal o vizită aici la institutul Cantacuzino. Am vrut în primul rând să vorbesc cu oamenii de aici, conducerea şi cu salariaţii. Am vrut să văd cum arată institutul, să ştiu cum funcţionează şi să încerc să înţeleg care sunt problemele institutului. Este o situaţie complicată care s-a creat în ani. Nu vreau să intru acum în diferite detalii de natură funcţională sau managerială, dar pot să vă spun că, după părerea mea, Institutul Cantacizino trebuie salvat şi trebuie să funcţioneze în continuare.
Cum va functiona, care vor fi metodele, vom vedea. Sunt hotărât să pun această problemă peste tot unde cred că s-ar putea găsi soluţii, iar în viitorul destul de apropiat, după ce voi avea discuţii cu cei care pot veni cu soluţii, o să vă spun ce am găsit şi cum am găsit. Cred că simpla mutare a Institutului de la un minister al altul nu poate să rezolve problema. Eu cred că aici este nevoie de o decizie politică. Trebuie să ştim ce vrem cu institutul, dacă ne lămurim ce vrem cu institutul sunt convins că vom găsi şi soluţii. Pot să mă implic evident discutând cu toţi actorii şi încercând să îi pun împreună ca să caute soluţii", a declarat Klaus Iohannis.
Preşdintele le-a confirmat juranliştilor că a discutat şi cu premierul Victor Ponta despre acest subiect şi că urmează să ceară lămuriri suplimentare când acestea vor fi necesare.
Întrebat dacă problema va ajunge pe masa CSAT, şeful statului a replicat: "Este o intrebare care trebuie pusă şi voi căuta un răspuns. Dacă ajung la concluzia că este o problemă de interes naţional, nu voi ezita absolut deloc să pun problema pe masa CSAT."
În final, Iohannis a subliniat că rolul său nu este să vadă de ce a funcţionat şi cine a greşit în această chestiune, ci să încerce să aducă împreună actorii care pot salva Institutul şi să găsească soluţii.
"Recunosc că niciunul din materialele pe care le-am primit până acum nu a arătat care este soluţia. Şi nu cred că există o soluţie miraculoasă. Dacă ar fi existat soluţii simple s-ar fi găsait până acum. E complicat. De aceea este nevoie de toţi actorii implicati şi de o voinţa politică. Sper să am ocazia să revin într-o situaţie în care se întrevede o soluţie", a mai precizat Klaus Iohannis.
Reamintim că după ce, de-a lungul anilor a ajuns să fabrice în jur de 300 de produse care au ferit românii de tuberculoză, tetanos, difterie, dizenterie sau scarlatină, iar în laboratoarele sale a preparat medii de cultură, soluţii minune precum polidinul sau cantastimul, Institutul Cantacuzino a ajuns, în anul 2015, aproape pe butuci, cu datorii de 5 milioane de euro, 500 de angajaţi din cei 1.600 câţi erau în '89, cu drepturi salariale neplătite de luni de zile şi cu niciun vaccin pe linia de fabricaţie.
Pentru toate aceste motive, angajaţii Institutului Cantacuzino, sprijiniţi de studenţii la medicină au organizat în ultima vreme o serie de proteste, atât în faţa sediului Institutului Cantacuzino, cât şi la Guvern şi Preşedinţie. De altfel, reprezentanţii Institutului au adresat o petiţie celor două instituţii menţionate în care cerea soluţii pentru rezolvarea problemei.
Redăm textul petiţiei remise de Institutul Cantacuzino redacţiei Epoch Times:
"Noi, salariaţii INCDMI CANTACUZINO solicităm Preşedinţiei României, Guvernului României să ia de urgenţă deciziile necesare salvării institutului pentru ca acesta să-şi poată continua activităţile în domeniul medical.
Vă aducem la cunoştinţă următoarele:
Laboratoarele naţionale de referinţă recunoscute de autorităţile europene nu-şi mai pot desfăşura activitatea de supraveghere şi intervenţii în epidemii şi alte evenimente care pot pune în pericol sănătatea populaţiei. Activităţile de cercetare şi de suport al programelor de urmărire şi control epidemic sunt subfinanţate din lipsa fondurilor la nivel naţional.
Cercetarea medicală desfăşurată pentru dezvoltarea de noi metode şi mijloace de intervenţie, prevenţie în domeniul bolilor infecţioase, nu se mai poate menţine la standard internaţional.
Parte din activitatea de producţie este oprită. România achiziţionează vaccinuri de la producătorii externi, mai scumpe şi a căror eficacitate imunologică pentru populaţia României nu este testată, se pune întrebarea dacă tulpinile vaccinale introduse în ţară au capacitate imunogenă similară pentru profilul uman al populaţiei care locuieşte pe teritoriul României.
Datorită obiectului de activitate al I.N.C.D.M.I. „Cantacuzino, acesta poate fi considerat că este de importanţă strategică pentru România.
- Face parte din cei 7 producători europeni şi din cei 11 producători internaţionali de vaccin gripal;
- I.N.C.D.M.I. "Cantacuzino" deţine o colecţie de tulpini microbiene întreţinută de peste 80 de ani fiind printre foarte puţinele instituţii din Europa cu o asemenea colecţie (de patrimoniu naţional).
- personal specializat, atât în ariile de producţie, laboratoarele de referinţă cât şi în cercetarea ştinţifică.
- I.N.C.D.M.I. „Cantacuzino este singurul producător de vaccinuri din România.
Neproducerea vaccinurilor, încalcă flagrant caracterul social al statului, caracter social care presupune cu necesitate respectarea, printre altele, a dreptului fundamental la sănătate, prevăzut de art. 34 din Constituţie şi o obligaţie a statului de a crea condiţiile necesare pentru creşterea calităţii vieţii, prevăzută în art. 135 alin. 2 lit. f) din Constituţie.
Dat fiind situaţia critică a I.N.C.D.M.I. "Cantacuzino", considerăm că, dacă autorităţile competente nu intervin într-un mod constructiv şi decisiv pentru susţinerea Institutului, acesta va avea soarta Institutului Pasteur din Bucureşti, şi toate acestea numai în detrimentul populaţiei României.
Propunem discutarea în CSAT a situaţiei Institutului Cantacuzino, nesoluţionarea grabnică a problemelor menţionate punând în pericol existent institutul şi ducând totodată la pierderea specialiştilor.
Constituţia României a prevăzut în art. 34 dreptul la ocrotirea sănătăţii, ca şi drept de creanţă al statului, textul menţionând în mod expres obligaţia pozitivă a statului pentru garantarea sa efectivă: de a lua măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.
Pentru depăşirea situaţiei critice prin care trece I.N.C.D.M.I. „Cantacuzino", considerăm că se impune luarea de urgenţă a unor măsuri care să scoată Institutul din starea dificilă pe care o întâmpină.
Găsirea de urgenţă a unor soluţii de finanţare (garantate/bugetate de stat) pentru susţinerea activităţilor profilactice prestate de I.N.C.D.M.I. „Cantacuzino" (producţie, activităţi antiepidemice), prin contracte pe termen lung, în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate (programe similare se derulează în multe ţări europene).
Efortul de susţinere al I.N.C.D.M.I. "Cantacuzino va asigura şi va garanta independenţa politicii de sănătate a ţării în condiţii de prevenţie şi control epidemiologic.
Preşedinte al Sindicatului Tesa I.N.C.D.M.I CANTACUZINO, Dr. Marian Toader."
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.