Ovidiu Hurduzeu, scriitor: ”Expoziţia The Human Body n-are nimic în comun cu ştiinţa, medicina sau etica”

Muzeul Antipa, expoziţia The Human Body
Muzeul Antipa, expoziţia The Human Body (Epoch Times România)

Muzeul Grigore Antipa organizează astăzi Ziua Porţilor Deschise pentru profesori în cadrul expoziţiei controversate "The Human Body". ”Prin expoziţia de la Antipa, dintr-o icoană care se deschide spre Dumnezeu, persoana umană devine un exhibit obscen care nu mai trimite la nimic altceva decât la o afacere bănoasă. Crimei reale comise de statul totalitar chinez îi corespunde o ucidere simbolică a omului prin orgia postmodernă a vizibilităţii totale şi a traficului mediatic”, spune scriitorul Ovidiu Hurduzeu într-un interviu acordat Epoch Times.

Expoziţia "The Human Body" a stârnit ample controverse în mai multe ţări, organizatorii fiind acuzaţi de lipsă de etică. Motivul este că trupurile umane expuse şi conservate prin tehnica plastinaţiei ar fi aparţinut, unor prizonieri chinezi executaţi şi torturaţi. Cum vi se pare această idee de a prezenta în numele ştiinţei şi cunoaşterii medicale cadavre, pe care să le vadă şi copii la muzeul Antipa?

Expoziţia “The Human Body” nu are nimic în comun cu ştiinţa, medicina sau etica. Este un mijloc de propagandă destinat realizării unui obiectiv de inginerie socială. Nu este vorba de propagandă politică de tip totalitar, ci de propaganda care urmăreşte perfecta integrare şi adaptare a individului la sistem. Mafiile care s-au succedat la conducerea României s-au specializat în trei "joburi murdare" de care are nevoie Occidentul dar pe care opinia publică occidentală nu le-ar accepta în ruptul capului: trafic de organe umane, trafic de "carne vie", "trafic de droguri şi armament". Când traficul de organe umane şi de “carne vie” devine apanajul unui stat, acel stat, prin aparatul său propagandistic, va “desensibiliza” cetăţeanul de rând în privinţa sacralităţii persoanei umane. Altfel spus, statul mafiot încearcă să-l facă pe cetăţean indiferent la această crimă, să nu aibă nici o reacţie emoţională, să i se pară normală transformarea fiinţei umane într-un obiect interşanjabil, traficat. Nu este întâmplător faptul că autorităţile culturale din România au primit cu braţele deschise o astfel de expoziţie.

În textul reclamei expoziţiei se spune că evenimentul urmăreşte un caracter „educativ şi ştiinţific de a schimba modul în care vizitatorii percep corpul uman, oferind românilor, în premieră, o şansa unică de a-şi privi organismul prin ochii unui chirurg şi de a experimenta o incursiune vizuală în interiorul său”. Ce valoare de cunoaştere credeţi că poate avea expunerea acestor corpuri şi ce probleme de bioetică şi de morală creştină ridică ea?

Remarcaţi că organizatorii nu-şi ascund scopurile propagandistice. Ei chiar doresc “a schimba modul în care vizitatorii percep corpul uman”. Dintr-o icoană care se deschide spre Dumnezeu, persoana umană devine un exhibit obscen care nu mai trimite la nimic altceva decât la o afacere bănoasă. (obscen, potrivit lui Jean Baudrillard, este tot ceea ce este hipervizibil în mod gratuit.) Crimei reale comisă de statul totalitar chinez îi corespunde o ucidere simbolică a omului prin orgia postmodernă a vizibilităţii totale şi a traficului mediatic. Este interesant de remarcat că obscenitatea maximă la care s-a ajuns prin această expoziţie este însoţită de secret şi dezinformare . Într-o societate condusă securistic, cum este societatea românească, obscenitatea, adică violenţa manifestată ca spectacol public , ascunde întotdeauna violenţa ocultă a manipulatorilor.

Vă aşteptaţi ca intelectualii români să ia atitudine faţă de această problemă?

Când traficul de organe umane şi de “carne vie” devine apanajul unui stat, acel stat, prin aparatul său propagandistic, va “desensibiliza” cetăţeanul de rând în privinţa sacralităţii persoanei umane. Altfel spus, statul mafiot încearcă să-l facă pe cetăţean indiferent la această crimă, să nu aibă nicio reacţie emoţională, să i se pară normală transformarea fiinţei umane într-un obiect interşanjabil, traficat.

Cum să ia atitudine când mai toţi sunt prinşi în sistem? Vorbesc cei de pe margine dar ei nu contează. Din păcate, românii au fost învăţaţi să asculte doar vocile celor din mainstream. A stăpânilor şi căţeilor care îi slujesc.

Cum vi se pare răspunsul dat de directorul Muzeului Antipa scrisorii deschise a ProVita Media de protest la adresa expoziţiei?

Nu comentez răspunsul directorului. Nu mă interesează marionetele. Menirea mea este să înţeleg şi să dejoc, pe cât posibil, planurile păpuşarilor.

Ovidiu Hurduzeu este doctor al Universităţii Standford şi autor al volumelor ”Sclavii fericiţi. Lumea văzută din Silicon Valley” şi ”A Treia Forţă. Economia libertăţii. Renaşterea României profunde”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii