Oraşele Chinei intoxică locuitorii. Produsele alimentare poluate cauzează epidemii

Mioara Stoica
12.04.2014

În oraşul chinez Lanzhou s-a creat panică, sătenii luând cu asalt supermarketurile pentru a cumpăra şi ultimele sticle cu apă. Alarma s-a declanşat vineri, 11 aprilie, după ce autorităţile au avertizat despre nivelul ridicat de substanţe toxice care curg din robinetele de apă din oraş.

Din analizele de apă potabilă în Lanzhou, provincia Gansu, a rezultat că aceasta conţine benzen în concentraţii de 20 de ori mai mari decât limita de siguranţă. Compusul chimic este foarte toxic şi creşte foarte mult probabilitatea de a dezvolta cancer. "Testele efectuate vineri dimineaţă arată că fiecare litru de apă conţine 200 micrograme de benzen, cu mult peste cele 10 micrograme permise de lege" a raportat agenţia de ştiri Xinhua.

Autorităţile investighează cazul, dar conform companiei de apă care alimentează oraşul de peste 2 milioane de locuitori, incidentul este datorat infiltrării deversărilor chimice ilegale provenite din industria locală.

Pierderile financiare şi umane au devenit ne-sustenabile

Potrivit unui studiu realizat de o echipă de experţi de la Greenpeace şi publicat în decembrie, în 2011 s-au înregistrat aproximativ 260.000 de victime ale poluării în China. Pe baza rezultatelor experţilor, smogul a provocat boli de astmă la 320.000 de copii şi 61.000 de adulţi. Un studiu din 2011 realizat de cercetătorii chinezi a estimat că peste 94 de milioane de cetăţeni chinezi se îmbolnăvesc anual datorită bolilor provocate de alimente.

Lipsa de apă în China este agravată de nivelurile ridicate de poluare a apei. Hu Siyi, ministru adjunct la Ministerul Resurselor de Apă, a declarat în 2012 că până la 40% din râurile Chinei au fost poluate grav după ce 75 miliarde de tone de ape de canal şi ape uzate au fost deversate în ele. El a mai spus că aproximativ două treimi din oraşele Chinei "au nevoie de apă", şi că aproape 300 de milioane de locuitori din mediul rural nu au acces la apă potabilă.

Se estimează că 4 milioane de hectare de teren sunt irigate cu apă poluată, care are un efect negativ asupra recoltelor şi a calităţii şi siguranţei alimentelor. Poluarea apei cauzează un nivel tot mai mare de diaree şi hepatită virală, în special la copii sub 5 ani. Efectele apei poluate sunt deosebit de grave asupra sănătăţii, în special în locurile în care reziduurile industriale nu sunt controlate, sau nu există staţii de epurare a apelor de canalizare şi uzate.

Unul dintre motivele pentru nivelul ridicat de poluare este că, odată cu industrializarea rapidă a ţării, un număr mare de fabrici de chimicale au fost construite de-a lungul râului Yangtze şi în apropierea unor resurse importante de apă potabilă. Aceste resurse au fost contaminate de scurgeri mari ale unor substanţe toxice, inclusiv metale grele precum cadmiu şi crom. În plus, porţiuni mari din straturile acvifere ale Chinei sunt afectate de contaminarea cu arsenic de la apele subterane.

Ministerul Resurselor de Apă a anunţat în 2012 rezultatele unui sondaj asupra căilor navigabile ale ţării, care a arătat faptul că 28.000 de râuri au dispărut în ultimii 20 de ani, ridicând temeri serioase în rândul ecologiştilor şi oficialilor guvernamentali. Deşi unii oficiali cred că un astfel de declin dramatic ar putea fi explicat prin tehnici de cartografiere depăşite, experţii cred că o explicaţie mai plauzibilă este dezvoltarea economică rapidă a ţării şi reglementările de mediu prost aplicate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor