Pe râul Ganjiang din China plutesc porci morţi, dar „staţi liniştiţi apa este potabilă”, asigură autorităţile

O mulţime de porci morţi pe principalul râu din Shanghai, 11 martie 2013 (Peter Parks / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
20.03.2014

A fost lansată alarma în China după ce, cel puţin 131 de porci au fost găsiţi morţi într-un râu din oraşul Nanchang, capitala provinciei estice Jiangxi, raportează agenţia de stat Xinhua, ştirea fiind preluată de agenţia AGI. Conform declaraţiilor autorităţilor locale, porcii au fost găsiţi duminică, 16 martie, de-a lungul râului Ganjiang, unul dintre principalii afluenţi ai fluviului Yangtze. Râul oferă apă potabilă capitalei provinciei, dar conform primelor analize ale apelorepisodul nu a afectat apa potabilă”, declară autorităţile.

Poluarea apei este unul din preţurile pe care China le plăteşte pentru creşterea sa economică meteorică. Urmare a industrializării rapide şi a reglementării deficitare a depozitării şi debarasării produselor chimice, peste 70% din lacurile şi râurile Chinei sunt nepotabile, iar aproape 40% dintre acestea sunt considerate “grav poluate”, nu pot fi folosite nici măcar în zootehnie. Aproape un sfert dintre chinezi nu au acces la apă potabilă curată.

Aproximativ 20.000 de porci morţi descoperiţi în râul Huangpu în luna martie 2013 au intensificat temerile privind regulamentele de siguranţă alimentară. Un studiu din 2011 realizat de cercetătorii chinezi a estimat că peste 94 de milioane de cetăţeni chinezi se îmbolnăvesc anual datorită bolilor provocate de alimente.

Aceste cifre probabil subestimează criza securităţii alimentare din China, deoarece statisticile privind tulburările de sănătate cauzate de alimentele contaminate sunt deseori excluse. Conform unui studiu desfăşurat în 2011 de Universitatea Agricolă din Nanjing, 10% din orezul vândut în China conţinea cantităţi excesive de cadmiu, iar unii cercetători estimează că până la 70% din terenurile agricole ale Chinei sunt contaminate cu chimicale toxice.

În afacerile cu porci, la fel ca în cele mai multe afaceri din China, regimul şi legile nu îi protejează pe cei care fac afaceri cinstite. Rezultatul este că, în China, niciun aliment nu este sigur. Printre mărturiile care atestă această realitate o consemnăm pe cea a unei practicante Falun Gong. Când era deţinută în notoriul lagăr de muncă forţată Masanjia, făcea parte dintr-o echipă specială, împreună cu alţi 50 de practicanţi Falun Gong. Într-o zi, ei au fost puşi să cureţe maţe pentru cârnaţi. Dar zona de lucru din lagărul de muncă era foarte murdară şi nu ar fi trebuit să fie folosită pentru prepararea hranei.

Toţi practicanţii Falun Gong din echipă au refuzat să lucreze, gândindu-se la sănătatea consumatorilor. În fiecare zi, gardienii scoteau afară mai mulţi practicanţi, îi torturau şi-i forţau să muncească. După mai multe zile, chiar şi după ce au fost torturaţi pe rând, aceştia au refuzat în continuare să coopereze. În cele din urmă, gardienii au renunţat şi le-au atribuit alte treburi.

În China, cei care doresc să-şi urmeze conştiinţa şi să nu le facă rău altora, nu numai că se confruntă cu o concurenţă neloială din partea mediului de afaceri, dar, de asemenea, se confruntă şi cu persecuţia din partea regimului pentru că nu fac rău. Deteriorarea standardului moral al societăţii nu se datorează doar lăcomiei, ci urmează modelul regimului.

Întrucât autorităţile au negat posibilitatea unei epidemii a porcilor sau a altor boli infecţioase, singurele măsuri care au fost luate au fost acelea de a scăpa în mod corespunzător de porcii morţi şi de a încerca să se prevină aruncarea porcilor în râu pe viitor.

Din moment ce autorităţile din Shanghai au anunţat că apa potabilă extrasă din râul Huangpu îndeplineşte toate standardele, oprirea aruncării porcilor în râu nu rezolvă problema reală. De fapt, dând vina pe fermierii care aruncă porcii în râu şi pe vremea rece, autorităţile au pretins clar că nu există nicio problemă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor