Pe lângă cei 16.000 de porci plutitori, într-un alt râu chinez au fost descoperite 1.000 raţe moarte

Un porc mort pluteşte într-un râu dintr-un oraş din municipiul Jiaxing, provincia Zhejiang din estul Chinei, la 13 martie 2013. (AFP / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
27.03.2013

După ce a fost raportat că 16.000 de porcii morţi pluteau în râurile din Shanghai, aproximativ 1.000 de raţe moarte au fost găsite plutind în râul Nanhe, din provincia de sud-vest Sichuan.

Agenţia de ştiri condusă de Partidul Comunist, Xinhua, a precizat că peste 1.000 de raţe au fost scoase din secţiunea Pengshan a râului Nanhe, începând de luni dimineaţa.

Oficialii au declarat agenţiei de ştiri că păsările moarte au fost duse în 50 de pungi de plastic şi au fost îngropate la 10 de metri sub pământ într-o "zonă aleasă special".

Autorităţile locale au precizat că nu au determinat cauza decesului păsărilor, adăugând că o anchetă este în curs de desfăşurare. Acestea au punctat, de asemenea, că râul Nanhe nu este o sursă de apă potabilă.

La începutul acestei săptămâni, autorităţile din Shanghai au declarat că 98 de porci morţi au fost scoşi din râul Huangpu, care furnizează aproximativ 22% din apa potabilă a oraşului, iar duminică au fost scoşi 93, potrivit AFP.

"Teritoriul apei oraşului a terminat deja practic activitatea de pescuit a porcilor plutitori morţi", se afirmă într-o declaraţie dată duminică de oficialii din Shanghai, potrivit agenţiei de ştiri.

Scandalul porcilor morţi a jenat autorităţile din Shanghai, capitala economică a Chinei, şi subliniază, de asemenea, problemele ţării, cum ar fi siguranţa alimentară şi protecţia mediului.

Cei care deţin ferme de porci au declarat presei de stat, că aruncarea cadavrelor de porci este în creştere, deoarece poliţia a început eliminarea vânzărilor ilicite a produselor din carne de porc fabricate din porci morţi sau bolnavi.

Ziarul controlat de stat, Săptămânalul de Sud, care citează documente judiciare, a precizat că trei bărbaţi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă în Jiaxing, în luna noiembrie a anului trecut, pentru achiziţionarea porcilor morţi în scopul de a le vinde carnea. Acesta informează că bărbaţii şi grupul lor au cumpărat 77.000 de porci morţi într-o perioadă de peste doi ani.

Oficialii locali au declarat, de asemenea, pentru Săptămânalul de Sud, că oraşul nu are facilităţi pentru a scăpa în mod corespunzător de porcii morţi. Fermele de porci sunt o afacere majoră în Jiaxing.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor