Poluarea apei face să dispară vitalitatea unui sat din Shandong

Oamenii din micul sat Jinling, din provincia Shandong, trăiesc în umbra morţii, înconjuraţi din trei părţi de centrale chimice care deversează deşeuri toxice în apele lor subterane.
Oamenii din micul oraş Jinling, provincia Shandong, trăiesc în umbra morţii, înconjuraţi din trei părţi de centrale chimice care deversează deşeuri toxice în apele lor subterane. (Weibo.com)
Lin Congwen
05.03.2013

Oamenii din micul sat Jinling, din provincia Shandong, trăiesc în umbra morţii, înconjuraţi din trei părţi de centrale chimice care deversează deşeuri toxice în apele lor subterane.

Potrivit unui raport al Radio China Naţional, localnicii spun că există o înmormântare aproape în fiecare zi, iar cimitirul public este aproape plin cu din ce în ce mai multe morminte noi.

Jinling este situat în apropiere de Parcul Chimic Industrial Qilu din oraşul Zibo. O companie chimică de distribuţie deversează deşeurile într-un mic râu care mărgineşte localitatea. Râul fusese clar şi strălucitor, dar acum este ca un păun albastru exotic, iar duhoarea este copleşitoare.

Cancerul este atât de comun aici, încât sătenii se tachineze reciproc referitor la "virusul cancerului", iar satul este bine-cunoscut la spitalul de cancer din provincie. Ori de câte ori un pacient vine din oraşul Zibo, personalul întreabă:"Este din Jinling?"

Cu cancer terminal gastric, pulmonar şi esofagian care se dezvoltă rapid, sătenii din acest oraş de aproximativ 15.000 de oameni mor la vârsta de 30 - 40 de ani. În multe cazuri, în momentul în care cancerul este diagnosticat, boala este deja in fază terminală.

Apa este atât de toxică încât miresele care se căsătoresc în afara localităţii vin în vizită doar pentru o zi şi apoi pleacă imediat. Aceştia au precizat că nu s-ar scălda niciodată acolo, deoarece contaminarea este atât de mare încât le-ar arde pielea.

Potrivit spuselor sătenilor, de prin 2005 calitatea apei de la robinet s-a deteriorat, şi are de multe ori o tentă roşiatică sau gălbuie. În aceste zile, atunci când apa de la robinet fierbe într-o oală, se dezvoltă rapid o crustă chimică, iar apa miroase a benzen.

Produsele cultivate în Jinling sunt evitate la piaţa locală a fermierilor, iar potenţialii clienţi se îndepărtează imediat ce află unde au fost cultivate.

Când sătenii au încercat recent să folosească apa de fântână aşa cum au făcut înainte de 1970, au descoperit că până şi fântânile sunt poluate. Cu cuvintele lor, apa pe care au scos-o era "întunecată şi deranjantă" astfel că fântânile au fost toate sigilate din nou.

Localnicii povestesc cum din păcate, apa otrăvitoare a înecat vitalitatea oraşului lor natal. Tinerii pleacă să lucreze şi să-şi înfiinţeze familiile în altă parte. Cei care stau observă că nu mai sunt mulţi copii de vârstă şcolară şi sunt din ce în ce mai puţine animale, cum ar fi câini şi pisici. Chiar şi insectele au murit sau au zburat în altă parte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor