Porcii morţi din Shanghai s-au integrat în sistem

Aceasta fotografie făcută la 14 martie 2013 înfăţişează un porc mort în Jiaxing, provincia de est Zhejiang a Chinei. Până în prezent, aproximativ 13.000 de porci morţi au plutit în jos pe râul Huangpu de la Jiaxing la Shanghai, atrăgând atenţia asupra problemelor sistemice ale producţiei alimentare a Chinei, precum şi ale regimului chinez în sine.
Aceasta fotografie făcută la 14 martie 2013 înfăţişează un porc mort în Jiaxing, provincia de est Zhejiang a Chinei. Până în prezent, aproximativ 13.000 de porci morţi au plutit în jos pe râul Huangpu de la Jiaxing la Shanghai, atrăgând atenţia asupra problemelor sistemice ale producţiei alimentare a Chinei, precum şi ale regimului chinez în sine. (PETER PARKS / AFP / Getty Images)

Celor două mari festivaluri anuale ale propagandei Partidului Comunist Chinez - Congresul Naţional al Poporului şi Conferinţa Politică Consultativă a Poporului Chinez - le-a fost acordată chiar şi mai multă atenţie în acest an, deoarece acolo va fi finalizată succesiunea liderilor, ce are loc o dată la 10 ani. Dar, în acest moment în care atenţia la nivel naţional ar fi trebuit să se concentreze ferm pe cele două reuniuni de la Beijing, aceasta s-a abătut în schimb asupra râului Huangpu din Shanghai, în care aproximativ 13.000 de porci morţi au plutit în ultimele câteva săptămâni.

Imediat ce porcii morţi au început să apară în canalul navigabil principal din Shanghai, oficialii locali din oraşul Jiaxing, provincia Zhejiang - sursa porcilor morţi de la nord de Shanghai - aveau explicaţiile pregătite.

Nu a fost depistată nicio boală infecţioasă. Conform guvernului, miile de porci morţi care au fost văzuţi plutind pe râu nu reprezintă nimic anormal, numărul lor înscriindu-se în rata normală de deces pentru porci. Vremea rece prelungită a cauzat o creştere a ratei din cauza circovirusului porcin.

Astfel de explicaţii, care, în orice caz, se contrazic una pe cealaltă, trebuie să fie primite cu suspiciune.

Regimul chinez este renumit pentru ascunderea adevărului despre epidemii. Oamenii încă îşi mai amintesc că, atunci când se răspândea SARS, Zhang Wenkang, pe atunci ministru Sănătăţii Publice din China, a asigurat lumea că munca şi călătoriile în China se pot desfăşura în condiţii de siguranţă.

Dacă aceasta a fost rata normală de deces, cum se face că mii de porci au apărut dintr-o dată pe râu, toţi în acelaşi timp, fapt ce nu a mai fost niciodată văzut înainte?

În ceea ce priveşte vremea rece, există întotdeauna fronturi reci în timpul primăverii. Dacă vremea rece a fost cauza, ar fi trebuit ca porcii să moară unul câte unul în fiecare primăvară.

Mai mult decât atât, oamenii cred că Partidul ar putea avea motive să ascundă ceva de public.

Porcii morţi au apărut în cursul celor două reuniuni de la Beijing. Cu zece ani în urmă, SARS se răspândea rapid în luna martie, dar a fost muşamalizat - aceea a fost, de asemenea, perioada de timp a celor două reuniuni şi a tranziţiei puterii politice.

În 2008, statul a acoperit scandalul laptelui contaminat cu melamină pentru a se asigura că Jocurile Olimpice se desfăşoară fără probleme. Milioane de sugari şi bebeluşi au băut lapte contaminat cu melamină timp de încă şase luni pentru a proteja imaginea regimului.

Teoriile blogerilor

Blogerii au discutat şi alte posibilităţi decât cele oficiale, la fel ca şi unele mass-media locale.

Unii reporteri au mers în sate pentru a vorbi cu crescătorii de porci. Sătenii le-au spus reporterilor că mulţi porci au murit din cauza epidemiei. Deoarece "epidemie" este un termen general pentru bolile contagioase, nu un diagnostic real, e greu de spus ce s-a întâmplat cu adevărat, fără a vedea rezultatele testelor de laborator, pe care autorităţile le ţin sub control strâns. Ipoteza unei epidemii se potriveşte cu faptul că un număr mare de porci mor într-o perioadă scurtă de timp.

Oferirea unei mite în valoare de câţiva yuani per porc ar obţine cu uşurinţă certificatul necesar

Unii blogeri care se pare că au cunoştinţe despre afacerile cu porci au sugerat o altă posibilitate, potrivit căreia eforturile regimului de a curăţa lucrurile au dus la porcii morţi din râu.

Prima parte a poveştii a fost cunoscută de ani de zile şi a fost, de asemenea, raportată recent de către revista financiară Caixin. Pentru a face porcii să crească mai repede, antibioticele sunt folosite intens, în doze mai mari şi cu o frecvenţă mai mare decât permit reglementările. Potrivit revistei Caixin, o anchetă a arătat că 13 tipuri diferite de antibiotice au fost folosite în două dintre cele trei ferme investigate.

Antibioticele sunt din toate familiile importante de antibiotice, cu excepţia vancomicinei. Rezultatul direct este faptul că tulpinile bacteriilor rezistente la antibiotice au crescut. În mod paradoxal, supradoza de antibiotice i-a făcut pe porci mult mai vulnerabili la infecţiile bacteriene.

Cum au trecut porcii de inspecţie? Ei bine, o mită în valoare de câţiva yuani per porc ar obţine cu uşurinţă certificatul necesar, potrivit raportului Caixin.

O altă problemă cunoscută este otrăvirea cu metale grele. Cuprul şi zincul sunt aditivii comuni din hrana porcilor. Pe lângă problema obişnuită de supradozare, există o altă problemă. Pentru a reduce costurile, deşeurile industriale sunt folosite ca aditivi. Acestea nu sunt cupru şi zinc pur, ci sunt amestecate cu diferite alte metale grele, care sunt toxice, cum ar fi cadmiu.

Arsenic otrăvitor se adaugă în hrana porcilor pentru a-i face să arate mai bine atunci când sunt scoşi pe piaţă. Porcii uşor contaminaţi cu arsenic au pielea fină şi carnea roşie şi, astfel, pot fi vânduţi la un preţ bun.

Conform blogerilor, porcii cărora le sunt administrate supradoze de antibiotice şi care suferă de intoxicaţie cu metale grele şi arsenic sunt în stare de sănătate proastă şi nu trăiesc prea mult timp. În trecut, acest lucru nu a contat, deoarece porcii erau vânduţi înainte să înceapă să prezinte simptomele. Sau în cazul în care porcul ar fi murit, era totuşi vândut şi ajungea pe masa cuiva.

Cu toate acestea, la începutul acestui an, noua conducere a lansat o campanie anti-corupţie. Ca urmare, consumul de carne de porc a scăzut brusc, iar porcii au devenit greu de vândut. Porcii au depăşit data la care trebuiau vânduţi, s-au îmbolnăvit, şi apoi au murit. Potrivit teoriei blogerilor, de aceea au existat atât de mulţi porci morţi dintr-o dată.

De asemenea, în conformitate cu blogerii, o altă încercare de a curăţa lucrurile a făcut ca porcii morţi să fie aruncaţi în râu.

Anul trecut, autorităţile din Zhejiang au iniţiat o campanie dură împotriva comercializări de porcii bolnavi şi morţi, cu sentinţe mari ce au ajuns până la închisoarea pe viaţă. La 14 martie, 46 de persoane au fost judecate pentru prelucrarea şi vânzarea de porci bolnavi şi morţi şi au mai fost şi alte astfel de procese anul trecut. Se pare că aruncarea animalelor moarte în râu este modul cel mai convenabil şi ieftin pentru ca agricultorii să scape de porci.

Nimic nu este corect

Nu există nicio dovadă pentru teoria blogerilor, dar nici nu există vreo dovadă pentru explicaţiile oficiale. Fără transparenţă, orice zvon este posibil.

Nu există nicio libertate a presei în China. Orice "jurnalist de investigaţie" ar avea probleme: fie şi-ar pierde slujba, fie ar fi chiar băgat în închisoare în cazul în care ar investiga suficient de adânc pentru a-i face pe unii oficiali sau grupuri de interese să se simtă incomod.

Tan Zuoren este încă în închisoare pentru că a încercat să afle cine a fost responsabil pentru şcolile care s-au prăbuşit în timpul cutremurului din Sichuan. Zhao Lianhai a fost condamnat la doi şi jumătate ani de închisoare pentru că a pledat pentru victimele laptelui contaminat cu melamină. Fără suficientă expunere şi presiune din partea mass-mediei şi a publicului, regimul nu va lua niciodată măsuri pentru a proteja publicul.

De fapt, China are la fel de multe legi pentru protecţia mediului şi a siguranţei alimentare ca orice altă ţară. Cu toate acestea, deoarece legea din China este utilizată numai pentru a consolida conducerea Partidului, aceste legi referitoare la mediu şi la siguranţa produselor alimentare nu au fost niciodată aplicate şi nu vor fi niciodată puse în executate în viitor.

Nu ştim încă ce a mers prost de data asta, dar ştim că în afacerile cu porci, la fel ca în cele mai multe afaceri din China, nimic nu este corect.

Faptul că banii murdari îi depăşesc pe cei obţinuţi cinstit este un adevăr absolut în China de astăzi. Regimul şi legile nu îi protejează pe cei care fac afaceri cinstite. Rezultatul este că, în China, niciun aliment nu este sigur.

Am întâlnit odată o practicantă Falun Gong care mi-a relatat o poveste adevărată. Când era deţinută în notoriul lagăr de muncă forţată Masanjia, făcea parte dintr-o echipă specială, împreună cu alţi 50 de practicanţi Falun Gong. Într-o zi, ei au fost puşi să curăţe maţe pentru cârnaţi. Dar zona de lucru din lagărul de muncă era foarte murdară şi nu ar fi trebuit să fie folosită pentru prepararea hranei.

Toţi practicanţii Falun Gong din echipă au refuzat să lucreze, gândindu-se la sănătatea consumatorilor. În fiecare zi, gardienii scoteau afară mai mulţi practicanţi, îi torturau şi-i forţau să muncească. După mai multe zile, chiar şi după ce au fost torturaţi pe rând, aceştia au refuzat în continuare să facă cârnaţi. În cele din urmă, gardienii au renunţat şi le-au atribuit alte treburi.

În China, cei care doresc să-şi urmeze conştiinţa şi să nu le facă rău altora, nu numai că se confruntă cu o concurenţă neloială din partea mediului de afaceri, dar, de asemenea, se confruntă şi cu persecuţia din partea regimul pentru că nu fac rău. Deteriorarea standardului moral al societăţii nu se datorează doar lăcomiei. Mai important, aceasta este construit după modelul regimului. Această situaţie nu a mai avut loc înainte în istorie.

Întrucât autorităţile au negat posibilitatea unei epidemii a porcilor sau a altor boli infecţioase, singurele măsuri care au fost luate au fost acelea de a scăpa în mod corespunzător de porcii morţi şi de a încerca să se prevină aruncarea porcilor în râu pe viitor.

Din moment ce autorităţile din Shanghai au anunţat că apa potabilă extrasă din râul Huangpu îndeplineşte toate standardele, oprirea aruncării de porci în râu nu rezolvă problema reală. De fapt, dând vina pe fermierii care aruncă porcii în râu şi pe vremea rece, autorităţile au evidenţiat clar că nu există nicio problemă.

Shanghai are o însemnătate specială pentru Partidul Comunist Chinez. Prima Întâlnire Naţională, care a marcat înfiinţarea Partidului, a fost convocată în Shanghai, în 1921 şi apoi s-a mutat la Jiaxing şi s-a încheiat acolo.

Nouăzeci şi doi de ani mai târziu, în perioada de tranziţie a puterii din acest an, unul dintre cele mai importante evenimente pentru Partidului, 13.000 de porci morţi din Jiaxing au invadat Shanghai-ul. S-ar putea să nu fie chiar o coincidenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe