OMV investeşte 500 de milioane în controversatul North Stream 2
alte articole
OMV a investit peste 500 milioane de euro în finanţarea gazoductului Nord Stream 2, a declarat joi directorul general al OMV, Rainer Seele, citat de Interfax.
„OMV a alocat deja 500 milioane de euro pentru a finanţa proiectul şi suntem gata să continuăm finanţarea construcţiei”, a afirmat Rainer Seele la un forum energetic organizat la Sankt Petersburg.
Şeful OMV a precizat că societatea Nord Stream 2 AG, care este responsabilă de acest proiect a construit aproximativ 50 de kilometri din secţiunea offshore a conductei în apele Finlandei şi Germaniei, adăugând că Danemarca, singura ţară care nu a emis încă aprobarea pentru construcţia Nord Stream 2, ar urma să îşi dea acordul anul viitor.
Proiectul North Stream 2 a ajuns mărul discordiei între aliaţii occidentali de cele două părţi ale Atlanticului. La ultima vizită în Europa a lui Donald Trump, liderul american a criticat Germania pentru dependenţa faţă de Moscova. Pe de altă parte, Berlinul se apără afirmând naiv că este vorba doar de tranzacţii economice, deşi marfa respectivă - energie - are o clară valenţă geopolitică şi de securitate.
În 2016, manager al proiectului North Stream 2 a devenit Gerhard Schröder. În 2017, acesta a fost numit director independent al concernului Rosneft, asociat cu grupul Siloviki, format din oligarhi proveniţi din serviciile ruse.
În 2015, Gazprom a semnat, împreună cu un grup de companii europene - OMV, Wintershall, E.ON, Shell, Engie - un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente, dublând fluxul de gaze transportat.
Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.
Companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare, respectiv Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi firma germană Wintershall.