Merkel: Nord Stream 2 imposibil de realizat fără clarificarea rolului Ucrainei în proiect

Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat că un nou gazoduct care leagă Rusia de Germania nu poate avansa înainte de a clarifica rolul Ucrainei ca rută de tranzitare a gazului.

“Am spus foarte clar, că proiectul Nord Stream 2 este imposibil fără a cunoaşte în mod clar care este viitorul rol al Ucrainei în tranzitarea gazului”, a declarat Merkel la o conferinţă de presă ce a avut loc marţi, la Berlin, alături de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

“Nu este doar o problemă economică, ci există, de asemenea, consideraţii politice”, a precizat cancelarul german.

Anterior, Merkel declarase că Nord Stream 2 este un “proiect pur economic”, fără motivaţii politice.

Nord Stream 2, al cărui traseu este din Rusia spre Germania, pe sub Marea Baltică, va dubla capacitatea anuală de 55 miliarde de metri cubi de gaz a gazoductului existent Nord Stream.

Criticii susţin, însă, că noul proiect va mări dependenţa europenilor de Rusia şi va duce la îmbogăţirea companiilor energetice deţinute de statul rus într-un moment în care Moscova este acuzată că ar pune în pericol securitatea europeană.

Merkel a afirmat că i-a transmis preşedintelui rus Vladimir Putin într-un apel telefonic care a avut loc luni: “Nu se poate ca Ucraina să nu aibă niciun rol în tranzitarea gazului prin Nord Stream 2”.

Ea a insistat că Ucraina depinde puternic de veniturile obţinute din taxele pentru tranzit.

Într-un interviu acordat luni publicaţiei financiare germane Handelsblatt, Poroşenko a cerut Berlinului să abandoneze planul de a construi cu Rusia gazoductul Nord Stream 2, afirmând că proiectul va permite o blocadă economică şi energetică împotriva Ucrainei. De asemenea, preşedintele ucrainean a catalogat proiectul, care va avea o valoare de 9,5 miliarde de euro, ca fiind o mită politică.

El a acuzat Rusia că este un “partener extrem de nesigur” ca furnizor de gaz, invocând refuzul gigantului rus Gazprom de a plăti Ucrainei milioane de dolari după ce a suspendat livrările de gaze în mijlocul iernii.

Polonia şi statele baltice se opun proiectului Nord Stream 2, ca de altfel şi unii oficiali americani.

În Varşovia, în luna ianuarie, fostul secretar de stat american Rex Tillerson declarase că SUA se opune gazoductului Nord Stream 2, acuzând că proiectul subminează securitatea energetică generală şi stabilitatea Europei şi furnizează Rusiei o nouă şansă de a transforma energia într-o “unealtă politică”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe