SUA avertizează că sunt posibile sancţiuni împotriva gazoductului Nord Stream 2

Secretarul american al Energiei, Rick Perry (Bloomberg via Getty Images)
Andrei Popescu
14.09.2018

Washingtonul ar putea da curs ameninţărilor sale de a impune sancţiuni în cazul construirii unui gazoduct pe sub Marea Baltică între Rusia şi Germania, a afirmat secretarul pentru Energie din SUA, Rick Perry.

Discutând joi la Moscova cu omologul său rus Aleksandr Novak, Perry a cerut Rusiei să fie un “furnizor responsabil” şi să nu mai folosească resursele pentru “influenţă şi subminare”, potrivit RFE/RL.

Proiectul Nord Stream 2 urmăreşte să dubleze capacitatea unui gazoduct deja existent la 110 miliarde de metri cubi pe an – mai mult de un sfert din consumul de gaz al Uniunii Europene.

Gazoductul lung de 1.230 km va livra gaz natural rusesc direct în Germania pe sub Marea Baltică, ocolind ruta tradiţională prin Ucraina.

Întrebat, în timpul unei conferinţe de presă comună cu Novak, dacă SUA ar putea impune măsuri punitive împotriva Nord Stream 2 şi a altor proiecte, Perry a răspuns: “Da”.

“Eu şi ministrul Novak suntem de acord că nu dorim să ne îndreptăm spre acel punct în care se aplică sancţiuni”, a adăugat acesta.

Perry a refuzat să specifice ce nivel de progres la proiectul Nord Stream 2 ar putea declanşa sancţiunile.

SUA, Polonia, statele baltice şi câteva state UE şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest proiect, care va evita conductele care trec prin Ucraina şi va creşte dependenţa energetică a Europei de Rusia.

Preşedintele american Donald Trump a semnat anul trecut o lege care îi dă dreptul să sancţioneze companiile implicate în Nord Stream 2, proiect condus de gigantul rus Gazprom împreună cu alţi investitori europeni.

Kremlinul a precizat că atacul asupra proiectului Nord Stream 2 este motivat economic şi este o încercare de a promova gazul natural lichefiat american în Europa.

SUA susţine “dorinţa europenilor de a-şi minimaliza dependenţa de un singur furnizor de energie”, precum şi competiţia intensificată, a afirmat Perry la Moscova.

Novak a declarat că Moscova împărtăşeşte punctul de vedere că “energia nu poate fi o unealtă pentru a aplica presiune” şi că consumatorii “ar trebui să îşi aleagă furnizorii”.

“Suntem îngrijoraţi de declaraţiile făcute şi de poziţia generală faţă de viitoarele sancţiuni împotriva unui proiect foarte competitiv, care este în interesul consumatorilor europeni”, a adăugat ministrul rus al Energiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor