Trump: Moscova controlează Germania prin consumul de gaz natural rusesc

Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)
Epoch Times România
11.07.2018

Preşedintele american Donald Trump a criticat acordul energetic dintre Berlin şi Moscova şi a declarat că Rusia controlează Germania prin resursele energetice.

“Trebuie să discutăm despre miliardele şi miliardele de dolari care se plătesc unei ţări împotriva căreia se presupune că ar trebui să ne protejăm. Toţi discută despre acest lucru în toată lumea, spunând: ar trebui să ne protejăm împotriva Rusiei. Dar de ce plătiţi Rusiei miliarde de dolari pentru energie? De ce ţările noastre din NATO, de exemplu Germania, plătesc Rusiei bani pentru o mare parte din necesarul de energie şi de ce are Rusia grijă de acestea?... Cred că este un lucru pe care NATO ar trebui să îl analizeze, cred că este foarte nepotrivit”, a declarat Trump la o întâlnire cu conducerea de top a NATO.

Preşedintele american a criticat Germania, susţinând că este o “captivă” a Moscovei şi că Berlinul “nu face altceva decât să îmbogăţească Rusia”.

Trump a criticat dur statele NATO care au aprobat construirea gazoductului Nord Stream 2.

Gigantul rus în energie Gazprom a discutat la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie despre volumul record al exporturiilor de gaze către Europa.

În 2017, Gazprom şi-a sporit exporturile de gaze către ţările care nu fac parte din Comunitatea Statelor Independente (CSI) cu 8,4%, ajungând la 194,4 miliarde de metri cubi.

Conform unor statistici prezentate de Marex Spectron Group Ltd, combustibilul rusesc a reprezentat peste 60% din importurile germane de gaze naturale în 2017. Germania susţine de asemenea construirea gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de UE pe sub Marea Baltică şi care va crea o rută alternativă pentru gazul rusesc.

Gazoductul Nord Stream 2 va livra aproximativ 55 miliarde de metri cubi de gaz natural rusesc ţărilor UE, pe sub Marea Baltică în Germania, ocolind Ucraina.

Câteva ţări s-au opus implementării proiectului, în special Ucraina, care se teme că va pierde profiturile obţinute de pe urma tranzitării gazului rusesc pe teritoriul său. O altă ţară care s-a opus construirii gazoductului este SUA, care urmăreşte să exporte în Europa gaz natural lichefiat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor