North Stream 2: Germania acceptă gazoductul gigantului rus Gazprom în apele teritoriale. SUA se opune

(Getty Images)

Gigantul rus Gazprom a apreciat decizia Germaniei de a aproba un proiect în valoare de câteva miliarde de dolari pentru construirea unui gazoduct spre Europa, care este privit cu suspiciune de rivalii geopolitici ai Moscovei.

Proiectul Nord Stream 2 a anunţat miercuri că a primit un permis de construcţie şi exploatare din partea unei autorităţi regionale de minerit din nordul Germaniei pentru o secţiune de 55 de km a conductei de 1.200 km. Prin acest proiect, Rusia îşi va dubla capacitatea de a transporta gaz pe sub Marea Baltică în Germania şi mai departe, ajungând la un volum de 110 miliarde de metri cubi pe an.

“Această decizie cheie deschide posibilitatea începerii construirii celei mai importante secţiuni a noului gazoduct Nord Stream 2 în apele teritoriale germane”, a afirmat directorul general al Gazprom, Alexei Miller, care a fost citat de Interfax.

Autoritatea pentru Minerit din Stralsund a emis permisul la aproximativ o săptămână după ce diplomaţi de rang înalt din Statele Unite şi Polonia şi-au exprimat opoziţia faţă de gazoductul Nord Stream 2.

“Considerăm [că gazoductul] subminează securitatea energetice şi stabilitatea generală a Europei şi oferă Rusiei un alt instrument de a politiza energia, de a o transforma într-o unealtă politică”, a afirmat în 27 ianuarie secretarul de stat american Rex Tillerson.