Putin vizează mize comune cu Merkel, ocolind deciziile politice recente ale lui Trump

Preşedintele rus Vladimir Putin participă la o conferinţă de presă în timpul întâlnirii sale cu Angela Merkel la Soci, Rusia, 18 mai 2018. (Kirill Kudriavtsev/AFP /Getty Images)
Andrei Popescu
21.05.2018

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri la o întâlnire cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, că se va opune încercărilor preşedintelui american Donald Trump de a bloca proiectul pentru construirea unui gazoduct ruso-german.

Berlinul şi Moscova au avut neînţelegeri de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, însă cele două ţări au un interes comun în proiectul Nord Stream 2, care va permite ruşilor să exporte o cantitate suplimentară de gaz natural către nordul Europei, potrivit Reuters.

Un oficial guvernamental american a afirmat săptămâna trecută că Washingtonul este îngrijorat de acest proiect şi că firmele şi companiile implicate în proiecte pentru construirea gazoductului rusesc riscă să fie lovite de sancţiuni americane.

“Donald [Trump] nu este doar preşedinte american, ci este de asemenea un antreprenor bun şi dur”, a afirmat Putin la o conferinţă de presă comună cu Merkel, după discuţiile purtate de cei doi lideri în staţiunea rusă Soci de la Marea Neagră.

“El promovează activităţile lui comerciale, [doreşte] să asigure vânzarea gazului natural lichefiat pe piaţa europeană”, a precizat liderul rus.

“Îl înţeleg pe preşedintele american. El apără activităţile sale comerciale, doreşte să îşi promoveze produsul pe piaţa europeană. Dar depinde de noi cum vor construi relaţiile cu partenerii noştri, depinde de partenerii noştri din Europa”, a adăugat Putin. “Cred că [gazoductul] va fi benefic pentru noi şi vom lupta pentru el”.

Cancelarul german, care a primit vineri un buchet de trandafiri roz şi albi din partea lui Putin atunci când a sosit la reşedinţa acestuia din Soci, a discutat de asemenea despre tensiunile dintre Berlin şi Administraţia Trump.

“Nord Stream 2 este important pentru Putin în principal ca simbol al independenţei Germaniei de SUA”, a afirmat analistul politic Vladimir Frolov pentru The Moscow Times.

“Provocarea pentru Putin va fi exploatarea rupturii dintre Europa şi politicile lui Trump pentru a obţine concesii semnificative din partea Europei în schimbul solidarităţii în salvarea acordului nuclear cu Iranul şi a subminării sancţiunilor americane”, a adăugat Frolov.

Pe lângă neînţelegerile legate de Nord Stream 2, între capitalele europene şi Washington există disensiuni în ceea ce priveşte decizia lui Trump de a se retrage din acordul nuclear iranian. Moscova are o poziţie similară Europei în privinţa acordului.

“Germania, Marea Britanie şi Franţa şi toţi partenerii noştri din Uniunea Europeană continuă să susţină şi să rămână în acest acord, şi ştim că a apărut o situaţie foarte specifică pe care noi, europenii, trebuie să o discutăm cu Iranul”, a declarat Merkel la conferinţa de presă.

“Ştiu că acordul nu este perfect, dar este mai bine decât să nu fie niciun acord”, a adăugat Merkel.

Întrebată despre neînţelegerile cu SUA, Merkel a declarat reporterilor: “Avem o puternică prietenie transatlantică, care în timpul istoriei s-a confruntat cu multe opinii diferite şi cred că acest lucru se întâmplă şi acum”.

“Dar în acest caz nu este contestată intensitatea relaţiei transatlantice”, a mai precizat ea.

Unii comentatori au afirmat că o opoziţie comună faţă de politca lui Trump privind Iranul şi a alte probleme ar putea duce la o reapropiere între Europa şi Rusia, la îmbunătăţirea unei relaţii foarte afectate de conflictul ucrainean.

Remarcile lui Putin despre Trump au fost neobişnuit de directe. În timp ce critica deseori politica americană, liderul rus a manifestat mereu respect în comentariile sale despre omologul american, cu care, susţin oficiali ai Kremlinului, a construit o relaţie personală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor