Berlinul cere Uniunii Europene contramăsuri împotriva SUA privind sancţiunile anti-Rusia
alte articole
Ministrul german al Economiei, Brigitte Zypries, a criticat luni cea mai recentă rundă de sancţiuni anti-Rusia adoptată de SUA, insistând că acestea încalcă dreptul internaţional prin pedepsirea indirectă a companiilor europene.
“Americanii nu pot pedepsi companiile germane pentru că acestea fac afaceri în altă ţară”, a declarat Zypries grupului media german Funke. “Bineînţeles, nu dorim un război comercial”, a precizat ea, adăugând că guvernul federal al Germaniei a presat “americanii să nu devieze de la o abordare coordonată a sancţiunilor”.
Totuşi, apelurile au fost complet ignorate săptămâna trecută, când Camera Reprezentanţilor din SUA a votat cu o majoritate covârşitoare în favoarea impunerii de noi sancţiuni anti-Rusia.
Proiectul privind sancţiunile anti-Rusia include o prevedere care permite aplicarea de amenzi împotriva companiilor care ajută Moscova să îşi construiască gazoductele pentru exportarea energiei. Această măsură ar putea duce, teoretic, la o situaţie în care companiile energetice europene să fie penalizate dur pentru legăturile lor cu partenerii ruşi. Până la urmă, pentru importurile sale de energie, Europa se bazează mai mult pe Rusia decât pe oricare altă ţară, potrivit Eurostat, agenţia pentru statistici a Comisiei Europene.
Companiile energetice europene sunt interesate, în mod special, de Nord Stream 2, un proiect pentru construirea unui gazoduct care va transporta gaze ruseşti în Germania pe sub Marea Baltică. Proiectul este finanţat de gigantul rus Gazprom şi mai multe companii energetice europene, inclusiv Wintershall din Germania şi OMV din Austria.
Zypries a cerut Uniunii Europene să înceapă să analizeze impunerea de contramăsuri faţă de cele mai recente sancţiuni americane anti-Rusia. Europa este “pregătită să ia măsuri retaliatorii pe termen scurt – inclusiv în alte zone”, a afirmat ministrul german.
Între timp, Kremlinul a retaliat duminică împotriva sancţiunilor anti-Rusia, cerând Statelor Unite să reducă cu 60% personalul său diplomatic din Rusia. Chiar dacă reducerea personalului diplomatic american va afecta operaţiunile ambasadei şi consulatelor SUA din Rusia, măsura nu are aceeaşi greutate precum expulzarea unor diplomaţi americani – o mişcare calibrată cu atenţie de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a lăsa impresia că adoptă o poziţie dură împotriva Washingtonului fără să rupă, de fapt, legăturile de investiţii ale SUA sau relaţia sa cu preşedintele american Donald Trump.