Trump acuzat de Kremlin că încearcă să forţeze Europa să cumpere gaz natural lichefiat american

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

Kremlinul a respins joi remarcile făcute de preşedintele american Donald Trump cu privire la descrierea Germaniei ca o ţară “captivă” a Rusiei din cauza dependenţei de energie, precizând că declaraţia acestuia face parte dintr-o campanie a SUA de a forţa Europa să cumpere energie americană, potrivit Reuters.

În cadrul summitului NATO de la Bruxelles, desfăşurat miercuri şi joi, Trump a declarat Germaniei că este greşit să susţină construirea gazoductului Nord Stream 2, a cărui valoare este de 11 miliarde de dolari, care conectează Rusia cu UE pe sub Marea Baltică, pentru a importa şi mai mult gaz natural rusesc, în timp ce nu se grăbeşte să-şi onoreze promisiunea de a creşte cheltuielile destinate apărării până la nivelul de 2% din PIB – de altfel, aşa cum au promis toţi membrii NATO, deşi doar câţiva au atins acest obiectiv.

Comentariile lui Trump au fost făcute înaintea summitului cu preşedintele rus Vladimir Putin, care va avea loc în Helsinki în 16 iulie, deşi Kremlinul a precizat că este improbabil ca afirmaţiile să aibă un impact asupra a ceea ce oricum s-a considerat a fi o întâlnire dificilă din cauza neînţelegerilor existente între cele două ţări.

Moscova doreşte continuarea construirii gazoductului Nord Stream 2 deoarece acesta are potenţialul de a dubla exporturile de gaz pe sub Marea Baltică către Germania, ocolind rutele tradiţionale prin Ucraina, cu care Rusia are relaţii slabe.

Totuşi, Washingtonul se opune proiectului şi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a declarat miercuri pentru Reuters că firmele occidentale care au investit în gazoduct riscă să fie sancţionate.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susţinut că declaraţia lui Trump marchează o amplificare a campaniei SUA de a reduce cantitatea de gaze naturale ruseşti livrate Europei cu scopul de a promova sectorul energetic american.

“În ceea ce priveşte dependenţa Germaniei (de Rusia) în calitate de cumpărător major de gaze, nu putem fi de acord cu această premiză”, a declarat Peskov reporterilor în timpul unei conferinţe de presă.

“Livrările de gaze prin gazoduct nu duc la dependenţa unei ţări de alta, ci completează dependenţa reciprocă. Aceasta este o garanţie a stabilităţii şi dezvoltării viitoare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe