Corupţia stângii occidentale. Schröder devine oficial preşedintele Consiliului de administraţie al Rosneft

Fostul cancelar german Gerhard Schröder este acum preşedinte al Consiliului de administraţie al gigantul rus în energie Rosneft, numire care a cauzat multe controverse în Germania.
Fostul cancelar german Gerhard Schröder. (Getty Images)
Andrei Popescu
02.10.2017

Fostul cancelar german Schröder a atins Muntele Olimp al sectorului energetic rusesc prin numirea sa în Consiliul de administraţie al gigantului în energie Rosneft, care este controlat în proporţie de 70% de statul rus. Numirea sa în Consiliu, dar mai ales ca preşedinte al acestuia, a fost întâmpinată cu scepticism în Germania.

Cancelarul Angela Merkel a scris că implicarea lui Schröder în compania rusă de stat este “necorespunzătoare”. Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din lume, a fost supusă sancţiunilor UE după ce Rusia a anexat în mod ilegal peninsula ucraineană Crimeea.

O parte din critici au luat naştere din relaţia bazată pe încredere dintre Schröder şi preşedintele rus Vladimir Putin. După ce social democraţii au pierdut în faţa Angelei Merkel în alegerile din 2005, Schröder s-a alăturat consorţiului ce administrează gazoductul Nord Stream, care este controlat de compania rusă Gazprom. Ulterior, oficialul german s-a alăturat unui proiect de prelungire a gazoductului iniţial, cunoscut sub numele de Nord Stream 2, şi a devenit preşedinte al comitetului acţionarilor.

Înaintea numirii sale în Rosneft, Schröder a luat o poziţie dură împotriva criticilor săi: “Este vorba de viaţa mea şi eu decid, nu presa germană”.

Social democraţii germani (SPD) au susţinut în mod repetat contrariul. Astfel, Martin Schulz, care a candidat pentru funcţia de cancelar din partea SPD în acest an, a depus mari eforturi pentru a se distanţa de comportamentul lui Schröder, refuzând totuşi să rupă toate legăturile cu fostul cancelar SPD.

Deşi Schröder şi-a apărat relaţiile cu Rusia ca fiind o “problemă privată”, Schulz a afirmat că până şi un “fost cancelar poate fi un simplu cetăţean privat, dar numai într-o anumită măsură”, mai ales în cazul în care foştii lideri politici continuă să se implice în politică.

Fără a fi surprinzător, cercul interior al preşedintelui rus Vladimir Putin a adoptat o poziţie diferită asupra problemei. Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat publicaţiei german Die Welt că numirea lui Schröder a fost o “mişcare semnificativă”. Novak a afirmat că se aşteaptă ca decizia să aibă efecte pozitive pe pieţe şi o vede ca un pas important în direcţia “restabilirii şi extinderii legăturilor dintre Rusia şi Europa”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor