Olaf Scholz îşi declară disponibilitatea pentru un vot de încredere anticipat în Germania
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că ar fi dispus să solicite un vot de încredere în parlament înainte de Crăciun, o măsură care ar deschide calea pentru alegeri anticipate în urma prăbuşirii coaliţiei sale guvernamentale tripartite, relatează Reuters.
Calendarul este mai devreme decât data de ianuarie pe care a propus-o săptămâna trecută şi urmează presiunii crescute din partea politicienilor şi a publicului pentru un vot mai rapid.
„Nu mă agăţ de postul meu”, a declarat el, duminică, într-un interviu la televiziunea ARD.
Reamintim că cea mai mare economie a Europei a fost aruncată în haos săptămâna trecută, odată cu prăbuşirea coaliţiei lui Scholz şi neînţelegerile privind sumele pe care guvernul ar trebui să le cheltuiască pentru a stimula creşterea economică şi pentru a sprijini Ucraina.
Scholz a sugerat organizarea unui vot de încredere în guvernul său pe 15 ianuarie, cu alegeri anticipate în martie, dar opoziţia conservatoare condusă de Friedrich Merz doreşte alegeri în ianuarie, iar un vot de încredere este un precursor necesar pentru alegeri.
Anterior, Scholz a fost supus unor presiuni din ce în ce mai mari pentru a devansa votul de încredere.
Doi membri importanţi ai Partidului Verde, care împarte puterea cu social-democraţii (SPD) lui Scholz într-un guvern minoritar, au declarat pentru ziarul Bild că votul de încredere ar trebui să aibă loc în decembrie.
Anton Hofreiter şi Irene Mihalic din Partidul Verzilor au fost cele mai importante voci de până acum din cele două partide aflate încă la putere care au susţinut un vot anticipat.
Scholz a declarat în interviul pentru ARD că un vot de încredere anticipat ar depinde de o înţelegere privind calendarul între oficialul SPD Rolf Muetzenich şi liderul opoziţiei, Merz.
„Nu este deloc o problemă pentru mine să cer un vot de încredere înainte de Crăciun”, a specificat el.
Scholz a cerut vineri o dezbatere calmă între facţiunile aflate în conflict din Germania cu privire la stabilirea unei date pentru alegerile anticipate pentru a scoate ţara din criza politică.
Scholz a făcut apel la partide să convină mai întâi asupra legislaţiei care ar putea fi adoptată în ceea ce a mai rămas din actualul parlament, dar a negat că ar încerca să îşi impună propria agendă politică prin amânarea alegerilor.