Deţinuta politic Maria Kalesnikova, simbol a rezistenţei bieloruse, reapare după aproape doi ani de izolare

Deţinuta politic bielorusă Maria Kalesnikova alături de tatăl său (X - screenshot)
Redacţia
13.11.2024

Deţinută politic, bielorusa Maria Kalesnikova a apărut într-o fotografie alături de tatăl său, într-o primă apariţie după 21 de luni în care nu a putut fi contactată.

Potrivit unei ştiri The Moscow Times, Kalesnikova, care a condus protestele uriaşe din 2020 împotriva preşedintelui Alexandr Lukaşenko, a fost închisă după ce şi-a rupt paşaportul în timp ce KGB-ul bielorus încerca să o deporteze forţat.

Femeia în vârstă de 42 de ani, care execută în prezent o pedeapsă de 11 ani, nu a putut lua legătura cu lumea exterioară timp de luni de zile, ceea ce a făcut ca familia şi susţinătorii ei să se teamă pentru viaţă ei.

Fotografia împărtăşită marţi de Raman Pratasevici, fostul şef al unui important canal Telegram al opoziţiei din Bielorusia, care a cooperat cu regimul de când a fost răpit dintr-un zbor european în 2021, o arată pe Kalesnikova şi pe tatăl ei, Alexandr, îmbrăţişându-se.

Rămân deocamdată neclare detalii privind condiţiile în care a avut loc întâlnirea dintre Kolesnikova şi tatăl său.

În septembrie, AFP a relatat că doi foşti deţinuţi eliberaţi din aceeaşi colonie au declarat că Kalesnikova a petrecut luni de zile în cea mai dură celulă de pedeapsă de tip „PKT”, ţinută izolată de ceilalţi deţinuţi, cărora li s-a interzis să vorbească cu ea.

La acea vreme, sora ei, Tatiana Homici, care trăieşte în străinătate, a declarat pentru AFP că era îngrijorată pentru viaţa acesteia.

Kalesnikova slăbise după o operaţie abdominală din noiembrie 2022, dar acum era şi mai slabă, neputându-şi reveni în condiţii dure şi neavând dreptul la un regim alimentar adecvat, a declarat sora sa.

Apoi, scrisorile au încetat şi ultima a fost datată 15 februarie 2023, apropiaţii acesteia pierzând contactul cu ea, aşa cum se întâmplase şi cu alte personalităţi cheie ale opoziţiei încarcerate.

Kalesnikova este unul dintre cei peste 1.000 de deţinuţi politici din Bielorusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor