Oficial rus, despre crearea unei flote NATO la Marea Neagră: „Reacţia Rusiei va fi adecvată!”
alte articole
Crearea unei flote militare NATO în Marea Neagră riscă să afecteze stabilitatea regională, iar Rusia va fi forţată să reacţioneze "în mod adecvat", a avertizat guvernatorul provinciei ruse Sevastopol, Serghei Maniailo vineri, zi în care la Varşovia a avut loc summitul NATO.
"State care au ieşire la Marea Neagră încearcă de peste un an să găsească soluţii pentru garantarea securităţii. Eu nu văd niciun motiv să fie create noi structuri. Dacă cineva are astfel de intenţii, cred că reacţia Rusiei va fi adecvată", a declarat Serghei Maniailo, potrivit Mediafax.
Guvernatorul Sevastopolului a mai adăugat că stabilitatea în zona Mării Negre se axează pe acordurile existente.
"A existat înainte de reunificarea Crimeei cu Rusia. Aceste acorduri pur şi simplu nu ar trebui încălcate", a subliniat Meniailo.
Flota militară rusă din Marea Neagră este staţionată în Sevastopol, în regiunea Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.
Reamintim că ministerul român al Apărării a anunţat în urmă cu câteva luni că va iniţia demersuri pentru a crea o structură navală permanentă în Marea Neagră, după modelul grupurilor navale NATO. La summit-ul NATO s-a precizat însă vineri că o eventuală decizie privind o prezenţă navală NATO la Marea Neagră - cerută insistent de România - va fi discutată de miniştrii Apărării în octombrie.
În prezent, conform Convenţiei Montreux, ţările care nu au ieşire la Marea Neagră nu pot menţine nave militare în această zonă mai mult de 21 de zile. Dintre statele membre NATO, România, Bulgaria şi Turcia au ieşiri la Marea Neagră. România a militat intens pentru crearea unei flote comune NATO, idee la care, reamintim, Bulgaria nu a marşat, declinând propunerea în acest sens făcută de preşedintele Iohannis.