Flota NATO din Marea Neagră atrage ameninţările ruşilor. Liberalii critică atitudinea Kremlinului
Liberalii au luat act cu "surprindere" de recentele declaraţii ale purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, potrivit cărora proiectul unei flote NATO la Marea Meagră subminează grav securitatea şi stabilitatea acestei regiuni şi obligă Kremlinul să adopte contra-măsuri adecvate cu scopul de a-şi asigura securitatea, a transmis marţi, în cadrul unui comunicat de presă, secretarul executiv al partidului Radu Carp.
"Iniţiativa unei Grupări Navale la Marea Neagră la care ar urma să ia parte state riverane ce sunt membre NATO, precum şi alte ţări interesate, precum Ucraina şi Georgia, alături de alte state membre NATO care doresc să se alăture are un caracter strict defensiv pentru a face faţă provocărilor de insecuritate din zona Mării Negre. Iniţiativa va fi discutată la summit-ul NATO de la Varşovia.
Până în acel moment vor fi făcute eforturi pentru a determina gradul de implicare a fiecărei ţări în parte doritoare să sprijine această iniţiativă. Poziţii precum cea exprimată de MAE rus, ameninţarea cu luarea unor contra-măsuri, nu contribuie din păcate la realizarea unui climat de rezolvare a problemelor de securitate care afectează regiunea Mării Negre. În acest context, PNL condamnă violenţele din ultimele zile din regiunile Doneţk şi Lugansk, precum şi din oraşul Odessa", se arată în comunicatul citat.
Liberalii consideră că recenta vizită a preşedintelui Poroşenko la Bucureşti, la invitaţia lui Klaus Iohannis, a arătat întreaga disponibilitate a României de a fi un partener solid al autorităţilor ucrainene care au dificila sarcină de a restabili pacea şi un climat de bună înţelegere pe întregul teritoriu al ţării vecine.
"Regiunea Mării Negre nu ar trebui să devină un focar de instabilitate, iar în acest sens PNL sprijină orice iniţiativă a României care are în vedere securitatea şi stabilitatea acestei regiuni", a mai precizat Radu Carp.