SUA trimite în Coreea submarinul nuclear Mississippi

Submarinul USS Mississippi cu propulsie nucleară aparţinând marinei SUA a sosit în Coreea de Sud, ca parte a primei sale misiuni în regiunea Indo-Asia-Pacific, a declarat armata americană.
Submarinul american USS Mississippi. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.06.2016

Flota a 7-a a Marinei SUA a anunţat sosirea submarinului în portul Busan, într-o declaraţie publicată luni, adăugând că submarinul din clasa Virginia “va desfăşura numeroase misiuni în timp ce îşi va menţine eficienţa celor mai noi capabilităţi ale flotei de submarine”.

“Sosirea [submarinului] în Busan este o mare oportunitate”, a declarat comandantul Eric Rozek, ofiţerul aflat la comanda submarinului Mississippi.

Conform declaraţiei marinei SUA, vizita submarinului va ajuta la consolidarea legăturilor militare reciproce între SUA şi Coreea de Sud, permiţând o expansiune suplimentară a legăturii dintre Marinele celor două state.

În luna martie, SUA şi Coreea de Sud au lansat în regiune exerciţii militare masive ce implică peste 17.000 de soldaţi americani şi 300.000 de soldaţi sud-coreeni, împreună cu nave de luptă şi avioane echipate cu muniţie reală.

Pentru mulţi dintre cei 141 de marinari ai submarinului Mississippi va fi prima misiune în afara SUA, deoarece submarinul a fost pus în funcţiune doar în iunie 2012 şi a fost repartizat Escadrei Nr. 1 de Submarine, din cadrul Flotei americane din Pacific, în noiembrie 2014.

Marina SUA susţine că Mississippi este unul dintre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic submarine din lume, dispunând de tehnologie stealth. Are 115 metri lungime, o viteză maximă de 34 de noduri şi poate lansa 12 rachete de croaziere Tomahawk dintr-o singură salvă.

Vizita submarinului are loc într-un moment de tensiuni crescute între SUA şi Coreea de Nord cu privire la recentul test nuclear şi recentele lansări de rachete desfăşurate de Phenian.

Testul nuclear din luna ianuarie, cel de-al patrulea al Coreei de Nord, şi lansările ulterioare de rachete au încălcat rezoluţiile impuse de ONU împotriva statului comunist izolat.

Ca răspuns la aceste teste, Washingtonul a desfăşurat unele dintre cele mai avansate arme ale sale în Coreea de Sud, inclusiv avioane de luptă F-22 cu tehnologie stealth şi sisteme de rachete Patriot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor