Rusia: Acţiunile NATO arată că era Războiului Rece nu s-a terminat
alte articole
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat luni că Moscova nu va mai privi retorica NATO din perioada Războiului Rece ca un “lucru al trecutului”, adăugând că relaţiile Rusia-NATO sunt împinse în mod rapid la nivelurile scăzute din acea perioadă.
“NATO este un instrument creat pentru confruntare. Este discutabilă contribuţia pe care o poate avea la asigurarea stabilităţii şi securităţii europene”, a susţinut Peskov.
Oficialul rus şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea faţă de “amplificarea prezenţei NATO şi de extinderea continuă a blocului” către graniţele Rusiei.
“Aceasta este o sursă de îngrijorare pentru Moscova şi motivul pentru o serie de paşi previzibili, sistematici şi consecutivi pe care Moscova îi va face pentru a-şi păzi interesele privind securitatea în circumstanţele actuale”, a adăugat Peskov.
Săptămâna trecută, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a declarat că ţara sa şi-a amplificat prezenţa militară în sud-vestul ţării cu “arme de precizie de rază lungă” cu scopul de a respinge “încercările unor naţiuni de a-şi extinde prezenţa militară” în apropierea graniţelor ruseşti.
Şoigu a adăugat că Districtul Militar Sudic a fost de asemenea consolidat în ceea ce priveşte apărarea aeriană, în timp ce flota Marinei ruse în sud-vest s-a mărit cu o treime.
Pe de altă parte, ca un element al strategiei de “descurajare şi dialog”, liderii NATO vor aproba în mod oficial, în cadrul summitului alianţei din Varşovia din luna iulie, desfăşurarea de trupe suplimentare în statele membre est-europene. Ei au anunţat că summitul urmăreşte să intensifice cooperarea între statele membre NATO şi Uniunea Europeană.
În 13 mai, preşedintele rus Vladimir Putin a criticat cu tărie desfăşurarea unui sistem american de apărare antirachetă în apropierea ţării sale şi a promis că va neutraliza orice ameninţare împotriva Rusiei. Remarcile lui Putin au avut loc la o zi după ce SUA a activat un scut antirachetă în valoare de 800 milioane de dolari, considerat a fi vital pentru propria-i apărare şi pentru apărarea Europei în faţa statelor agresive. SUA a făcut acest pas în ciuda avertismentelor anterioare ale Rusiei ca americanii şi aliaţii lor să nu continue desfăşurarea de arme în apropierea graniţelor sale.
Legăturile dintre NATO şi Rusia s-au deteriorat după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a decis să se implice în conflictul separatist din estul Ucrainei în aprilie 2014. Kievul, SUA şi aliaţii săi a acuzat Rusia că susţine separatiştii pro-ruşi cu arme şi soldaţi, o acuzaţie pe care Kremlinul o neagă. Rusia a criticat, de asemenea, politica de expansiune a NATO de a include regiunea vestică a Balcanilor, susţinând că mişcarea afectează în mod direct interesele strategice ale Rusiei în regiune.