"Nu există nicio solidaritate din partea NATO!". Premierul bulgar despre flota pe care NU o vrea
alte articole
Premierul bulgar Boiko Borisov a făcut vineri declaraţii în Parlamentul de la Sofia în legătură cu ideea unei flote comune la Marea Neagră lansată de preşedintele Iohannis cu ocazia vizitei făcute în Bulgaria, idee ce a devenit un subiect controversat al dezbaterii politice în ultima săptămână, relatează agenţia BTA, preluată de Agerpres. Cu ocazia discursului ţinut în Parlament, Borisov a acuzat o lipsă de solidaritate a NATO faţă de ţara sa.
Potrivit premierului Borisov problema flotei comune NATO la Marea Neagră ar fi fost ridicată iniţial de către premierul român Dacian Cioloş, care şi-a exprimat dorinţa privind semnarea unui memorandum, scrie sursa citată.
''I-am spus că avem multe probleme de rezolvat şi că ţara noastră a făcut multe în cadrul NATO: avem soldaţi în Afganistan, efectuăm training-uri, avem o bază în Novo Selo.(...) Am dovedit că suntem un membru loial al NATO. (...) Am menţionat, de asemenea, lipsa de solidaritate din partea ţărilor NATO când preşedintele (rus Vladimir) Putin a afirmat la Ankara că South Stream devine Turkish Stream. Nu există nicio solidaritate din partea NATO nici acum, când trebuie să plătim pentru echipamentul comandat pentru proiectul centralei nucleare de la Belene, în timp ce două reactoare comandate au ajuns în Turcia'', a declarat premierul bulgar.
''Am crezut că omologul meu român m-a înţeles, şi din acest motiv acest subiect nu a fost discutat la conferinţa de presă. O săptămână mai târziu, preşedintele român a abordat din nou subiectul (...). Cred că se referea la Turcia, România, Ucraina şi Georgia. I-am răspuns în acelaşi mod (...)'', a adăugat Borisov.
Tot vineri, vicepreşedintele grupului parlamentar Partidul Socialist Bulgar (BSP) — Stânga Bulgară, Anghel Naidenov, a citit o declaraţie în parlamentul de la Sofia despre iniţiativa României privind sporirea prezenţei navale la Marea Neagră, în care BSP se declară ferm împotrivă unei participări bulgare.
Reamintim că pe 15 iunie, aflat la Sofia, preşedintele Iohannis a vorbit despre iniţiativa unei flote comune România, Bulgaria şi Turcia sub "umbrela NATO". La rândul său, preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, a explicat că Bulgaria va sprijini şi va contribui la această iniţiativă pentru că este în interesul strategic al ţării sale. O zi mai târziu, premierul Borisov a respins această iniţiativă - pare-se la presiunea Kremlinului - pentru ca apoi să ironizeze în presă propunerea preşedintelui României.
"Vreau să văd iole, iahturi, turişti, dragoste şi pace în staţiunile noastre de la Marea Neagră, nu vreau fregate care să brăzdeze marea", a declarat presei premierul bulgar