Oficial american: scutul de la Deveselu este gândit să protejeze împotriva Rusiei
alte articole
Scutul antirachetă de la Deveselu este gândit pentru a proteja România şi statele Alianţei Nord Atlantice de posibilele atacuri cu rachete provenite din partea Federaţiei Ruse, a admis, duminică, Mike Rogers, membru al Comisiei Forţelor armate şi preşedinte al Subcomisiei pentru forţe strategice din Congresul Statelor Unite, într-un interviu pentru Realitatea.
Afirmaţiile lui Rogers survin în contextul în care Statele Unite şi statele Alianţei Nord Atlantice susţineau în trecut că elementul antirachetă de la Deveselu, parte a scutului Aegis din Europa de Est, este proiectat să apere împotriva posibilelor atacuri cu rachetă lansate dinspre Orientul Mijlociu. Washingtonul a susţinut, încă de la începerea construirii scutului Aegis din Europa de Est, că acesta nu are nicio legătură cu Rusia, însă în contextul susţinerii de către Rusie a rebelilor proruşi din Ucraina de Est, declaraţiile au o nouă valenţă.
”Vrem să ne reasigurăm prietenii din România că susţinem 100% parteneriatul nostru, relaţia în cadrul NATO şi faţă de securitatea în regiune, mai ales în condiţiile agresiunii venite din partea Rusiei”, a declarat Mike Rogers.
Întrebat dacă scutul antirachetă are ca scop protejarea României şi ţărilor NATO de o potenţială ameninţare din partea Rusiei, Rogers a răspuns: ”Da”.
Pe de altă parte, oficialii de la Moscova şi-au manifestat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de construcţia scutului antirachetă al NATO în România, Polonia şi Turcia, precizând că reprezintă o problemă pentru Federaţia Rusă şi că scutul are şi o capabilitate ofensivă.
Recunoaşterea rolului jucat de scutul de la Deveselu survine în contextul în care, vineri, preşedintele subcomisiei pentru forţe strategice a criticat Casa Albă pentru ignorarea încălcării de către Rusia a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). De asemenea, Rogers a afirmat că va solicita o modificare a politicii privind apărarea antirachetă.
”Vreau să fiu foarte clar: dacă Administraţia Obama va răspunde cu seriozitate încălcării de către Rusia a Tratatului INF, va avea susţinerea mea. Dacă nu, acest eşec nu va opri subcomisia pe care o conduc să ceară investiţii şi modificări politice privind apărarea antirachetă, forţele nucleare şi capacităţile spaţiale, în scopul apărării intereselor Statelor Unite şi pentru a trimite lui Vladimir Putin şi aliaţilor noştri mesaje foarte clare”, a declarat Rogers.
Pentagonul a anunţat că are intenţia să modifice sistemele de rachete strategice din Europa, ca răspuns la dezvoltarea de către Rusia a unui nou tip de rachetă de croazieră care, potrivit Statelor Unite, încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat în 1987.