Oficial american: scutul de la Deveselu este gândit să protejeze împotriva Rusiei

Mike Rogers, preşedintele Comitetului Serviciilor de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, SUA
Mike Rogers, preşedintele Comitetului Serviciilor de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, SUA (Alex Wong / Getty Images)

Scutul antirachetă de la Deveselu este gândit pentru a proteja România şi statele Alianţei Nord Atlantice de posibilele atacuri cu rachete provenite din partea Federaţiei Ruse, a admis, duminică, Mike Rogers, membru al Comisiei Forţelor armate şi preşedinte al Subcomisiei pentru forţe strategice din Congresul Statelor Unite, într-un interviu pentru Realitatea.

Afirmaţiile lui Rogers survin în contextul în care Statele Unite şi statele Alianţei Nord Atlantice susţineau în trecut că elementul antirachetă de la Deveselu, parte a scutului Aegis din Europa de Est, este proiectat să apere împotriva posibilelor atacuri cu rachetă lansate dinspre Orientul Mijlociu. Washingtonul a susţinut, încă de la începerea construirii scutului Aegis din Europa de Est, că acesta nu are nicio legătură cu Rusia, însă în contextul susţinerii de către Rusie a rebelilor proruşi din Ucraina de Est, declaraţiile au o nouă valenţă.

”Vrem să ne reasigurăm prietenii din România că susţinem 100% parteneriatul nostru, relaţia în cadrul NATO şi faţă de securitatea în regiune, mai ales în condiţiile agresiunii venite din partea Rusiei”, a declarat Mike Rogers.

Întrebat dacă scutul antirachetă are ca scop protejarea României şi ţărilor NATO de o potenţială ameninţare din partea Rusiei, Rogers a răspuns: ”Da”.

Pe de altă parte, oficialii de la Moscova şi-au manifestat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de construcţia scutului antirachetă al NATO în România, Polonia şi Turcia, precizând că reprezintă o problemă pentru Federaţia Rusă şi că scutul are şi o capabilitate ofensivă.

Recunoaşterea rolului jucat de scutul de la Deveselu survine în contextul în care, vineri, preşedintele subcomisiei pentru forţe strategice a criticat Casa Albă pentru ignorarea încălcării de către Rusia a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). De asemenea, Rogers a afirmat că va solicita o modificare a politicii privind apărarea antirachetă.

”Vreau să fiu foarte clar: dacă Administraţia Obama va răspunde cu seriozitate încălcării de către Rusia a Tratatului INF, va avea susţinerea mea. Dacă nu, acest eşec nu va opri subcomisia pe care o conduc să ceară investiţii şi modificări politice privind apărarea antirachetă, forţele nucleare şi capacităţile spaţiale, în scopul apărării intereselor Statelor Unite şi pentru a trimite lui Vladimir Putin şi aliaţilor noştri mesaje foarte clare”, a declarat Rogers.

Pentagonul a anunţat că are intenţia să modifice sistemele de rachete strategice din Europa, ca răspuns la dezvoltarea de către Rusia a unui nou tip de rachetă de croazieră care, potrivit Statelor Unite, încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat în 1987.