Kelemen Hunor le cere maghiarilor să-şi recupereze pământul natal. Diaconu vrea să scoată formaţiunea în afara legii

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Epoch Times România)

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara sâmbătă, în cadrul şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), că maghiarii din ţara noastră trebuie să-şi recupereze pământul natal. În replică, preşedintele PRU, deputatul Bogdan Diaconu, a anunţat că va depune la Parlament proiectul de lege de scoatere a UDMR în afara legii pentru că această formaţiune a declarat practic război statului român naţional unitar în scopul unui rapt teritorial asumat ca obiectiv principal.

"Trebuie să continuăm pe această cale pas cu pas pentru a recupera pământul natal. Această alianţă (UDMR - n.r.) a fost creată acum 25 de ani ca să lucreze pentru noi şi după 25 de ani e nevoie de această alianţă", a declarat, potrivit traducerii oficiale, Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Liderul UDMR a subliniat, potrivit Mediafax, că nu se poate trece cu vederea faptul că o instanţă română a "naţionalizat" un imobil aparţinând Bisericii Reformate, că deputatul Marko Attila a fost condamnat definitiv, "ce-i drept, cu suspendare" în "cazul Miko", sau că "prefecţii, primind instrucţiuni, au început o luptă împotriva plăcuţelor trilingve şi a tot ce e maghiar".

Se pune întrebarea, în viziunea lui Kelemen Hunor, dacă este reversibil tot ce s-a obţinut în ultimii 25 de ani şi dacă a avut sens "munca şi perseverenţa maghiarilor din Ardeal": "(...) Tot ce am obţinut împreună, cu hotărâri comune, cu legi, hotărâri de guvern, cu bună credinţă, cu apropierea de valorile occidentale".

Declaraţiile lui Kelemen Hunor nu au fost apreciate de liderul Partidului România Unită (PRU), Bogdan Diaconu, care a catalogat declaraţia drept o declaraţie de război în scopul raptului teritorial, motiv pentru care este de părere că a venit momentul ca UDMR să fie scos în afara legii.

Preşedintele UDMR a recunoscut astăzi că formaţiunea sa luptă de 25 de ani pentru a recupera pământul natal şi că această bătălie va continua. Dacă ne uităm la retrocedările false pe filieră maghiară şi la averile colosale adunate de liderii UDMR sau de alţi interpuşi politici, civici sau bisericeşti ai Budapestei, putem afirma că o parte din Transilvania a fost deja recuperată de Ungaria, iar acest proces continuă cu paşi repezi", a declarat Bogdan Diaconu.

Deputatul este de părere că formaţiunea maghiară este una extremistă, cu ambiţii teritoriale, aceasta ascultând de ordinele Ungariei şi implicit ale Rusiei.

"UDMR a declarat astăzi război statului român naţional unitar în scopul unui rapt teritorial asumat ca obiectiv principal. România nu mai poate tolera un asemenea inamic, conectat la directivele Ungariei care, la rândul ei, face jocurile Rusiei, şi nici nu mai are voie să asiste pasiv la "recuperarea" Ungariei Mari. Este timpul ca statul român să oprească finalizarea pierderii Transilvaniei pe mâna uneltelor Budapestei care au devenit tot mai îndrăzneţe pe măsură ce autorităţile române se dovedesc incapabile să reacţioneze", a subliniat acesta.

PRU va depune la Parlament proiectul de lege de scoatere a UDMR în afara legii considerând că, de la acest moment înainte, nu mai poate fi vorba de acceptare a UDMR în cadrul constituţional românesc, toleranţa în acest caz însemnând cedare de teritoriu românesc.

"Când o formaţiune internă se declară în conflict deschis cu statul în interiorul căruia acţionează, singura soluţie este scoaterea acelei grupări în afara legii. Este timpul ca UDMR să fie scos definitiv din politica românească pentru că declaraţiile lui Kelemen Hunor de astăzi reprezintă asumarea la scenă deschisă de către UDMR a combaterii statului român în scopul raptului teritorial al Transilvaniei", a concluzionat Bogdan Diaconu.